Mor advarer etter skrekkopplevelse

Dattera skulle bare få seg et uskyldig ferieminne, men så kom sjokkbeskjeden.

FERIETUR: Amora Evans (10) endte opp med stygg skade på armen. Nå vil Alisha Evans advare andre familier på ferie. Foto: Kennedy News and Media
FERIETUR: Amora Evans (10) endte opp med stygg skade på armen. Nå vil Alisha Evans advare andre familier på ferie. Foto: Kennedy News and Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden var Alisha Evans (31) fra Alsager i Storbritannia på ferie i Tyrkia sammen med sin datter Amora (10) og resten av familien.

- Ante ingenting

På den aller siste dagen fikk Amora lov til å ta en såkalt hennatatovering, en midlertidig tatovering som skal gå bort etter noen uker.

- Det høres virkelig teit ut å la ungen sin få ta slike tatoveringer, men det var noe alle ungene hadde - og jeg trodde ikke det kunne forårsake noe som dette, sier Alisha til nyhetsbyrået Kennedy News and Media.

Da tiåringen endelig hadde fått en tribalmønstret hennatatovering av en ulv, beskriver mora henne som «fra seg av glede».

- Den var veldig fin, jeg ante ingenting om at det kunne bli så ille.

- Ble virkelig redd

To dager seinere begynte tiåringen å klage over smerter i armen, samt kløe der hvor tatoveringen var.

- Jeg tok en titt, og så hvor ille det var, sier mora.

Dagen etter dro de til apoteket, der Amora fikk medisiner som skal dempe allergireaksjoner, og ble rådet til å holde såret reint.

- Vi gjorde det, og det virket som det ble bedre så vi trodde det hjalp.

Men det skulle bare bli verre, forteller Alisha.

- Det begynte å se mer hissig ut, og det dukket opp blemmer.

LUKTET RÅTTENT: Mora forteller at det dannet seg blemmer på hennatatoveringen, og at det etter hvert begynte å lekke gult puss fra såret. Foto: Kennedy News and Media
LUKTET RÅTTENT: Mora forteller at det dannet seg blemmer på hennatatoveringen, og at det etter hvert begynte å lekke gult puss fra såret. Foto: Kennedy News and Media Vis mer

Da de dro tilbake til apoteket, fikk de beskjed om at såret så infisert ut, og at de måtte oppsøke en lege.

- Da jeg snakket med legene og så hvor bekymret de virket, ble jeg virkelig redd, sier hun.

- Kjemisk brannsår

Tiåringen fikk en antibiotikakur, og mamma Alisha fikk beskjed om at å ta henne rett til legevakta dersom hun ble dårligere, for det var fare for at hun ville utvikle blodforgiftning.

- På sitt verste var det skikkelig rødt og fullt av blemmer som begynte å lekke gult puss. Legene sa det trolig var kjemiske brannsår, og at de så dette ganske ofte som følge av parafenylendiamin (PPD) som ofte blandes inn i hennafargen, sier mora.

Mattilsynet advarer voksne og barn på ferie i utlandet mot å ta hennatatoveringer, ettersom slike tatoveringer kan gi sår og en «meget plagsom allergi».

- Hvert år blir en god del mennesker skadet på grunn av dette. I de alvorligste tilfellene er det nødvendig med akutt legehjelp og sykehusinnleggelse, skriver de.

- Luktet råtten hud

Hennatatovering er en form for dekorering av huden der man påfører en pasta på toppen av huden, som avgir farge til huden i noen uker.

Henna er opprinnelig rødbrun i fargen, men for å oppnå svart farge - og for at den skal vare lenger - tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer som for eksempel PPD, ifølge Mattilsynet.

- Disse høye konsentrasjonene av fargestoffer framkaller allergiske reaksjoner, skriver de og presiserer at det er den svarte hennafargen som er farlig - ikke den rødbrune.

TRØBBEL: Realityprogrammet «The Chop» har blitt stanset på ubestemt tid, etter at en av deltakerne har noen svært tvilsomme tatoveringer i ansiktet. Vis mer

Nå vil Alisha advare andre foreldre som skal på sommerferie med barna:

- Det luktet som råtten hud, det var grusomt. Jeg vil be andre foreldre om ikke å la barna ta svarte hennatatoveringer. Jeg ante ikke noe om PPD.

Hun forteller at hun var virkelig redd til å begynne med.

- Jeg visste ikke hva det var, eller hva som skjedde. Derfor begynte jeg å lese meg opp på temaet, og innså at dette faktisk er veldig vanlig.

- På bedringens vei

Heldigvis fungerte antibiotikabehandlingen som ønsket, og Amora er på bedringens vei.

- Heldigvis ble hun ikke rammet av en mer alvorlig reaksjon, og det har heller ikke blitt verre. Men det er virkelig bekymringsfullt.

TAR AV: Da Vilde Ramsrud Huseby la ut video av sin ny tatovering på TikTok gikk hun viralt. @vildecool. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mora forteller at området der «tatoveringen» var, fremdeles er sårt, særlig hvis man kommer borti det.

- Selv synes hun det er morsomt at hun trolig ender opp med et ulveformet arr, og det er jo en fin måte å se på det. Det ser fremdeles fælt ut, men det i ferd med å gro, sier hun.

- Tøff lærepenge

Alisha har delt datteras opplevelse på Facebook som en advarsel til andre foreldre. Flere enn 2000 har reagert på innlegget.

- Jeg skulle ønske jeg aldri lot henne ta den hennatatoveringen, skriver hun og utdyper:

- Jeg ante ingenting om farene, og så mange andre barn som hadde det, som virket å være helt OK. Det ble en tøff lærepenge, og som hennes mor tar jeg fullt ansvar for ikke å ha lest meg opp først.

Nå håper hun familiens opplevelse får andre til å tenke seg om to ganger før de lar barna skaffe seg en svart hennatatovering.

- Hvis det stopper ett barn fra å reagere på samme måte, blir jeg glad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer