Mor ble kidnappet da datteren nektet å prostituere seg i Bergen

Kvinne fra Nigeria ble lokket med jobb i Norge. Mandag starter sak om menneskehandel i tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen i 20-årene fra Nigeria kom til Norge via Alicante i Spania og Refstad asylmottak i Oslo til Bergen før jul 2011 mot løfte fra gode hjelpere om jobb.

Jobben var prostitusjon, og i Bergen tingrett mandag står to av de antatte hjelperne tiltalt for menneskehandel med en øvre strafferamme på 15 års fengsel.

Kvinnens mor skal ha blitt kidnappet og fanget i Nigeria fordi datteren først nektet å jobbe som prostituert.

Da hun etter hvert lot seg presse til prostitusjon, ble moren sluppet fri mot at datteren i Bergen skulle betale 65 000 euro - om lag en halv million kroner - til «hjelpere».

Etterlyst internasjonalt
Verken påtalemyndigheten eller forsvarerne til de to tiltalte, en 36 år gammel mann og en 25 år kvinne, er uenige om at den jobbsøkende kvinnen fra Nigeria er et offer i denne saken. De er heller ikke uenige om at det mangler minst en person i tiltaleboksen.

En kvinne som er siktet i saken, har lenge vært etterlyst internasjonalt uten håndfast resultat.

Allerede mandag skal offeret i saken vitne. Hun bor på hemmelig adresse.

Begge som er tiltalt etter den alvorlige menneskehandelparagrafen kommer også fra Nigeria og har bodd flere år i Bergen. Det samme gjelder den siktede den siktede kvinnen som politiet ikke har greid å oppspore.

- Tiltalt er selv offer

 15 ÅRS STRAFFERAMME:  Statsadvokat Rudolf Christoffersen har tatt ut tiltalen for menneskehandel mot kvinnen og mannen som møter i Bergen tingrett mandag. Politiet har ikke funnet en kvinne som er siktet i saken. FOTO: LEIF STANG/DAGBLADET.
15 ÅRS STRAFFERAMME: Statsadvokat Rudolf Christoffersen har tatt ut tiltalen for menneskehandel mot kvinnen og mannen som møter i Bergen tingrett mandag. Politiet har ikke funnet en kvinne som er siktet i saken. FOTO: LEIF STANG/DAGBLADET. Vis mer

Advokat Robert Voldhuset er forsvarer for den 25 år gamle kvinnen.

- Min klient nekter straffskyld. Hun der selv offer for menneskehandel, og har vært gjennom det samme som offeret i denne saken. Det er spesielt at hun har status som tiltalt i en slik sak, sier forsvareren til Dagbladet.

Kvinnen har vært varetektsfengslet siden hun ble pågrepet i januar i år.

Ifølge tiltalen var det hun som ordnet togbillett til Bergen for den nyankomne nigerianske kvinnen. Hun transporterte henne fra jernbanestasjonen til leiligheten der hun skulle ta i mot kunder.  Der fikk hun først telefon og opplæring i hvordan hun skulle kle seg og jobbe som prostituert.

Lån til husleie

Også den 36 år gamle tiltalte mannen nekter straffskyld.

- Påtalemyndighetenes eneste framlagte bevis er en sms fra hans telefon til henne da hun landet på Rygge om at hun skulle kontakte et annet telefonnummer. Og så skal han ha lånt henne 10 500 kroner til husleie da hun kom til  Bergen, sier hans forsvarer, advokat Jørgen Riple, til Dagbladet.

3 000 i hallikprovisjon

Hans klient er i tillegg tiltalt for hallikvirksomhet og krav om 3 000 kroner i «beskyttelsespenger» i måneden fra flere nigerianske prostituerte kvinner i Bergen. Ifølge tiltalen har han også overført  430 000 kroner fra straffbar virksomhet gjennom i alt 113 transaksjoner til mottakere i Spania, Nigeria, Tyskland og USA.

 OSLO OG BERGEN:  Politiet gikk til aksjon i en leilighet i Oslo i november i fjor å kartlegge omstendigheter rundt prostistusjonsvirksomheten til nigerianske kvinner. Noen hadde drevet prostitusjon i Bergen. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
OSLO OG BERGEN: Politiet gikk til aksjon i en leilighet i Oslo i november i fjor å kartlegge omstendigheter rundt prostistusjonsvirksomheten til nigerianske kvinner. Noen hadde drevet prostitusjon i Bergen. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Han nekter også straffskyld for disse punktene, sier forsvareren.

Søster til offeret skal vitne på telefon fra Nigeria seinere i uka. Hun er hovedkilde til at deres mor skal ha blitt kidnappet og fanget.

Tiltalen for menneskehandel gjelder perioden desember 2011 til april 2012.