Mor ble vitne over telefon til gruppevoldtekten av datteren (15)

«Nei, nei, vær så snill!» ropte jenta over telefon. Nå er tre unge menn dømt for voldtekten.

BISTANDSADVOKAT: Torgeir Falkum, nest lengst til høyre, er bistandsadvokat for jenta. Her er han fotografter i Borgarting lagmannsrett tidligere denne uka i forbindelse med Rasool-saken. Øvrige på bildet fra venstre: Advokatene Arve Ringsbye, Trygve Staff og Knut Rognlien. Foto: Heikko Junge/Scanpix
BISTANDSADVOKAT: Torgeir Falkum, nest lengst til høyre, er bistandsadvokat for jenta. Her er han fotografter i Borgarting lagmannsrett tidligere denne uka i forbindelse med Rasool-saken. Øvrige på bildet fra venstre: Advokatene Arve Ringsbye, Trygve Staff og Knut Rognlien. Foto: Heikko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Tre unge menn fra Oslo ble i dag dømt i Oslo tingrett for grovt uaktsom voldtekt av ei jente i oktober 2007. Jenta var da 15 år, mens de tiltalte var 18-19 år.

- Hun er først og fremst lettet over å bli trodd. Hun hadde gruet seg veldig for rettsaken fordi hun fryktet at hun ikke ville bli trodd, sier Torgeir Falkum, jentas bistandsadvokat, til Dagbladet.

Retten skriver at de fester stor lit til fornærmedes forklaring om at hun ble tvunget til å ha oralsex med de tiltalte. Flere av de tiltalte forklarte at det skjedde frivillig, men retten mener forklaringene er troverdige.

«Nei, nei, vær så snill!»
Den da 15 år gamle jenta hadde vært sammen med ei venninne på et gatekjøkken på Bogerud i Oslo da hun ble oppsøkt av tre gutter. De sa blant annet at hun måtte «gjøre jobben sin».

Da hun sa at hun ikke ville, tok den hovedtiltalte tok tak i armen hennes og dyttet og dro henne vekk fra t-banestasjonen til en barnehage like ved. Jenta protesterte, men turte ikke å gjøre fysisk motstand etter at hun ble slått og lugget. Hun ble truet med juling av hovedtiltalte og kalt «jævla hore». Ifølge dommen gikk to av de andre ved siden av og smilte og lo.

I barnehagen ble jenta tvunget inn i et skur. I retten forklarte hun at hun der ble tvunget til å gi guttene oralsex. Jentas mor ringte henne da hun var i skuret, og dekselet på mobilen ble ved en tilfeldighet skjøvet opp, slik at mora hørte hva som foregikk.

Mora hørte blant annet at datteren gråt og skrek «nei, nei, vær så snill!».

En av de tiltalte dem forlangte at hun skulle svelge sæden, ellers ville han slå henne.

Politiet fant i ettertid skader på jentas hår som tydet på at hun hadde blitt lugget. I tillegg fant de små punktblødninger i jentas munn som underbygget forklaringen hennes.

Det ble også funnet sæd fra en av de tiltalte på klærne hennes. Denne tiltalte ble for øvrig frikjent, fordi han kom inn i skuret seinere enn de andre. Retten mener det ikke kan bevises at han skjønte at jenta ble tvunget til å utføre handlingene, fordi mannen ikke var vitne til de foregående voldshandlingene.

Oppreisning på 100 000 kroner
Tingrettsdommeren ville dømme de tiltalte for forsettlig voldtekt, men mindretallet, de to meddommerne, konkluderte med at de måtte dømmes til grovt uaktsom voldtekt.

To av dem dømmes også for å ha banket opp en person som ved en tilfeldighet hadde gitt opplysninger til politiet.
De tiltalte fikk redusert straff fordi den ble liggende ubehandlet hos politiet i omtrent et år.

Hovedtiltalte ble dømt til fengsel i et år og tre måneder, de andre til henholdsvis ett år i fengsel, ti månder i fengsel og seks måneder i fengsel. De tiltalte tok betenkningstid.

Alle de fire mennene, som nå er 20 og 21 år gamle, nektet straffskyld.

Jenta ble også tilkjent en oppreisning på 100 000 kroner og en erstatning for økonomisk tap på 5000 kroner.

- Hun har tatt dette tungt. Hun var bare 15 år da det skjedde, sier bistandsadvokat Falkum til Dagbladet.

- Hun har fått problemer med å sove. Og bare det å gå i butikken er fortsatt et problem for henne, to år etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer