Æresdrap:

Mor dømt til døden i Pakistan for å ha brent datteren levende

Tidligere kunne familien frikjent seg selv. 

DREPT AV MOREN: 16 år gamle Zeenat Rafique ble i sommer drept av moren fordi hun selv valgte ektemann. Foto: NTB Scanpix
DREPT AV MOREN: 16 år gamle Zeenat Rafique ble i sommer drept av moren fordi hun selv valgte ektemann. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en domsstol i Lahore i Pakistan er en kvinne dømt til døden for å ha brent datteren levende, ifølge CNN.

Datteren, Zeenat Rafique, hadde bodd en måned med sin nye ektemann, men kom til sitt hjem i Lahore i håp om å forsones med foreldrene. Der ventet moren og broren. De bandt henne fast til senga, helte bensin over henne og tente på.

Ifølge en talskvinne for politiet begrunnet den dømte, Perveen Rafique, drapet med at datteren hadde «brakt skam over familien».

DATTEREN DRO HJEM FOR FORSONING - BLE DREPT AV MOREN: Perveen Rafique (bildet) er dømt for drap på datteren. Foto: Rana Sajid Hussain / Pacific Press / NTB Scanpix
DATTEREN DRO HJEM FOR FORSONING - BLE DREPT AV MOREN: Perveen Rafique (bildet) er dømt for drap på datteren. Foto: Rana Sajid Hussain / Pacific Press / NTB Scanpix Vis mer

Moren overga seg til myndighetene, men har ikke sagt at hun angrer.

Inntil nylig kunne moren og broren blitt frikjent, ettersom offerets familie tradisjonelt har kunnet tilgi morderen. Og dersom dette skjedde, ville vedkommende gå fri.

Imidlertid er det innført en ny lov, som gjør at staten kan ta ut tiltale selv om offerets familie tilgir.

Ifølge CNN skjedde lovendringen etter en del profilerte personer har blitt drept, blant annet sosiale medier-stjerna Qandeel Baloch.

To rettssystemer

Den nye rettssystemet i Pakistan ble innført av britene, men parallelt har man hatt lokale konfliktråd, forklarer Tor Aase, professor ved Institutt for geografi, Universitetet i Bergen.

- Paliah som finnes i Punjab, hvor mange pakistanere i Norge kommer fra, er et slags forliksråd der man kan få erstatning i form av jord, penger eller kveg. Når en svigerdatter blir drept vil hennes familie (far, mor, brødre) bli berørt og kreve erstatning eller straff; når et drap skjer internt i familien, f.eks. på datter, blir det en ren familie-intern sak uten at paliah blir mobilisert.

Ofte oppleves behandling i forliksråd som bedre for de involverte familiene.

- De kan tenke at det kanskje er bedre med erstatning enn at morderen blir drept i det engelske rettssystemet. Og hvis saken løses ved forlik, har den blitt trukket fra det formelle rettssystemet, for da er det plutselig ingen som husker noe som helst.

- Et signal

Nå er Pakistan inne i en utvikling der kvinner krever mer selvstedighet, samtidig som staten prøver å overkjøre gamle holdninger. Men de får motstand fra patriarkene rundt omkring, som vil at beholde rollen som forsvarer av familiens interesser og ære, mener Aase.

Han tror ikke det vil skje noen radikal endring, men synes det ser ut som at staten vinner litt fram, på bekostning av det andre systemet.

- Det er helt nytt at staten tar et tak. Det er et signal til folk om at selv om de kan betale fornærmede med kyr og jord og penger, risikerer de å bli tatt i det formelle apparatet likevel, sier Aase.

- Det gjorde de nylig da det hadde skjedd en stygg voldtekt av en lavkastejente. Den gikk rett til det formelle apparatet.

Utfordrer mannsrollen

Lovendringen rammer dype kulturelle tradisjoner.

- Dette handler ikke bare om menns undertrykkelse av kvinner, men også - og kanskje enda mer - om at menn mister noe av posisjonen sin som forsvarer av familiens interesser

- Menns rolle er å forsvare familiens ære, både når det gjelder jord- og vannrettigheter. Hvis de viser svakhet og ikke er istand til å forsvare familiens interesser må de hevne seg, ellers taper de ære.

Han understreker at kvinner også er opptatte av å opprettholde familiens ære.

- Kvinner er opptatte av at døtrene og søstrene skal opptre dydig, for hvis ikke må sønnen ut og forsvare deres ære. Og sønnen er mammas kjæreste eiendel.

Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asia-studier og forskningsleder ved IKOS forklarer at æresdrap tidligere nærmest har gått ustraffet fordi de har blitt sett på som nødvendige lokalt - altså i lavere rettsinstanser og hos politiet i bykvarterer og på bygda. Dessuten har man som nevnt kunnet løse tvister med blodpenger.

- Blodpengetradisjonen får en underlig vri når det gjelder æresdrap. Da blir drapsmannens familie og den dreptes familie den samme. Det har vært hullet i lovverket. Når politiet i saken til Qandeel Baloch registrerer mordet som en forbrytelse mot staten heller enn et drap, er det nytt, fordi en forbrytelse mot staten ikke kan godtgjøres ved blodpenger.

- Sitter dypt

Han har heller ikke tro på at alt vil mye bedre framover.

- Neppe på kort sikt. Forestillingene om ære og familieære sitter dypt og det finnes en rekke tradisjoner, skikker og forventninger omkring jenters (og gutters) adferd som knytter til disse forestillingene.

Han synes det er viktig å huske på at mange i Pakistan og andre land i regionen har helt andre syn på saken.

- Jenters utdannelse blir stadig mer akseptert, og det er stadig flere som sender sine jentebarn på skolen. Det er også stadig mer akseptert at jenter og unge kvinner er i inntektsgivende arbeid. Dette har dels å gjøre med at middelklassen vokser, og at folk utsettes for kulturinntrykk fra andre deler av verden enn sine egen eller Midtøsten.

Men det er en kulturkamp på gang i Sør-Asia og Midtøsten, sier han. Blant annet bruker konservative land og stiftelser fra Midtøsten store pengesummer på å bygge og finansiere skoler og moskeer som står for bokstavtro tolkninger og reaksjonære verdier.

- Samtidig er det viktig å ha i mente at de som skriker høyt og lager mye bråk, nok er ganske få. Det er begått mange æresdrap i Pakistan over årene, og det er skrekkelig. Samtidig er det nok svært mange potensielle situasjoner som ikke har utviklet seg til drap.

Drapet på Zeenat Rafique var et av tre registrerte æresdrap i Pakistan på like mange måneder.

I følge Pakistans menneskerettighetskommisjon, som er et uavhengig organ, ble nesten 300 kvinner utsatt for æresdrap i første halvdel av 2016. Ifølge World Eonomic Forum ligger Pakistan på nest siste plass av 146 land som er rangert etter grad av likestillng mellom kjønnene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer