Mor fikk 661 362 kroner fra NAV for Romeo (7) og Julia (7)

Men barna eksisterte ikke. Nå er trebarnsmor dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går falt dommen. Oslo tingrett fant kvinnen skyldig og dømte henne til 120 dagers fengsel for urettmessig å ha fått utbetalt bidragsforskudd, overgangsstønad, barnetrygd, kontantstøtte og fødselsengangsstønad på til sammen 661 362 kroner fra NAV i åra 2001 til 2006.

Oslo-politiets finansetterforskere ble koblet inn da NAV fattet mistanke om bedrageri.

—?Hun forledet NAV til å utbetale pengene ved å la søsteren presentere seg som henne og derved få folkeregistrert tvillingene Romeo og Julia, født i oktober 2001, opplyser politiadvokat Knut Horn.

Seks tvillingpar
Kvinnen fikk ut fødselsstønaden etter at hennes høygravide søster registrerte seg som henne på helsekort for gravide.

—?Deretter ble søsterens nyfødte tvillinger vist fram som tiltaltes. Det ble forklart at babyene var kommet til verden ved hjemmefødsel uten jordmor og lege til stede. Samme metode er brukt gjentatte ganger.

Det var påfallende og slående usannsynlig mange tvillingfødsler i denne familien i løpet av kort tid, sier politiadvokaten.

—?Vi snakker om seks tvillingfødsler i tidsrommet oktober 2001 til januar 2002. Så vidt vi har brakt på det rene er bare en tvillingfødsel reell. Barna til tiltaltes søster er brukt i samtlige fem bedragerisaker, sier politiadvokat Knut Horn.

Erkjente delvis
—?Min klient er ikke uten ansvar, men situasjonen hun har havnet i er en konsekvens av samfunnets neglisjering av romfolket, hvor man har unnlatt å gripe inn overfor barn som går gjennom hele oppveksten uten skolegang. Uten evne til å lese eller skrive blir man selvsagt mer sårbar overfor denne type lovbrudd, sier kvinnens forsvarer advokat Randi Hagen Spydevold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer