Mor forfalsket vidundersønns IQ-test

Justin Chapman var ferdig med gymnaset da han var 6, og fikk over 298 poeng i en IQ-test. Nå innrømmer mora at hun har jukset med testene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justin Chapman var regnet som et av verdens mest begavede barn. Han sprengte skalaen på en intelligenstest da han var tre år gammel, og kunne stolt vise fram vitnemålet fra et nettbasert gymnas da han var seks.

Samme år tok han en IQ-test, og fikk en eksepsjonelt høy poengsum: Over 298 poeng. Etter gymnaseksamenen begynte han å ta kurs ved universitetet i Rochester i staten New York. Vidunderbarnet Justin deltok i en dokumentar om barnegenier på BBC og holdt flere foredrag om behovene til særlig begavede barn. Utrolige prestasjoner av en liten gutt - og det viser seg at de var nettopp det. Utrolige.

Forfalsket testene

Den 29-årige alenemora Elizabeth Chapman innrømmer overfor New York Times at hun har bidratt til de fantastiske resultatene på sønnens prøver. Hun forfalsket IQ-testen til sønnen, og på en stor kunnskapsprøve for amerikanske gymnaselever (den såkalte SAT-testen) med full uttelling hadde hun brukt resultatene til en tidligere nabos sønn.

Chapman begrunner jukset med at hun ville åpne dører som ellers ville vært lukket da hun oppdaget at sønnen var begavet utenom det vanlige.

- Jeg planla det ikke. Det bare skjedde, og situasjonen kom ut av kontroll, sier hun til New York Times.

Satt i fosterhjem

Fra i høst begynte Justin å vise tegn på psykiske problemer. Rektor på Brideun School for Exceptional Children, Malro Payne Rice, forteller at han etter en tid på skolen nektet å gjøre skolearbeid, fikk store raseriutbrudd, sparket hull i en vegg på skolen og betrodde en rådgiver at han ikke ønsket å leve lenger.

I november brakte moren Justin til sykehus etter at hun fant ham ved siden av en tom eske med smertestillende tabletter. Justin sa han bare hadde tatt én pille og ble utskrevet, men moren ble anklaget for forsømmelse og en rettssak mot henne starter i midten av mars. Både hennes egne foreldre og Justins far har søkt om foreldreretten.

Justin bor nå hos en fosterfamilie, men i følge moren trives han ikke der.

- Jeg vet jeg gjorde noe galt, men Justin har det ikke bra. Det er ikke riktig av myndighetene å behandle ham som en vanlig åtteåring når han ikke er det, mener hun.

Justin Chapmans hjemmeside

ingrid.sande.larsen@dagbladet.no

BOKORM: Justin leser sin egen bok «Drømmejegerne» før en fysikkforelesning ved University of Rochester