- Mor fryktet Fred.

- Mor var alltid nervøs når hun snakket med Fred., sier Petter Olsen. I går var det lillebrors tur til å svare på beskyldningene som har haglet fra storebror i retten i snart to uker. Såpeoperaen fortsetter neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har gjennom en årrekke forsøkt å få min bror til å pensjonere seg. Jeg har ikke lyktes så langt, sa Petter Olsen noe lakonisk i sitt partsinnlegg i retten i går. Tidligere har det kommet fram at Fred. Olsen skal ha tvilt på sin brors intellektuelle kapasitet. Derfor skal han i alle år ha slåss for å holde lillebroren unna familieselskapene.

- Hvis jeg og mine etterkommere frasa oss rettighetene til familiefirmaene, skulle jeg få et årlig beløp på 75000 kroner, som en slags pensjon, sa Petter Olsen.

Slik gikk det ikke, men det sier likevel ganske mye om forholdene innad i en av Norges rikeste familier.

I dag slåss brødrene om kunstarven etter foreldrene Thomas og Henriette, en samling Munch-bilder som skal være verdt mellom en halv og en milliard kroner. Av dette fikk Petter størstedelen som forskudd på arv fra sin mor.

Petter mammas gutt

I retten i går vekslet brødrene blikk omtrent for første gang under rettssaken. I forrige uke fortalte Fred. om foreldrenes forhold til Munch og hans bilder, noe hans 19 år yngre bror tydelig satte pris på å høre.

- Det var veldig interessant å høre. Det ble tatt opp på lydbånd, jeg håper dette blir tatt vare på, sa Petter med noe som kunne likne på et smil der oppe fra vitneboksen.

De siste dagene i rettssal 316 i Oslo tinghus tegner et bilde av to brødre som aldri har vært på bølgelengde. De siste 20 åra har Fred. og Petter vært bitre fiender.

Henriette Olsen, som døde i 1998, skal også ha hatt et svært anstrengt forhold til sin eldste sønn. Både hun og Petter mente Fred. var altfor manipulerende. Fred. på sin side beskylder Petter for å ha snurret moren rundt lillefingeren.

I et intervju med VG i 1997 sa Henriette Olsen om forliket mellom sønnene: «Petter er fornøyd; da er jeg fornøyd.» I samme intervju innrømmer hun å ha hatt et bedre forhold til Petter enn til Fred.: «Fred. var lite hjemme. Petter var hjemme til han var ferdig med skolen.»

Tiet om arven

- Forholdet mellom Fred. og mor var generelt dårlig. Det hadde vært flere episoder, møter og samtaler, der jeg forsto at Fred. hadde opptrådt truende og nærmest hadde skjelt ut mor, sa Petter Olsen.

En liten pause, så: - Og tema var vel ofte meg, tror jeg. Av den grunn unnlot Petter å fortelle Fred. om det da han fikk flere Munch-bilder i arveforskudd fra moren.

- Det var først og fremst av hensyn til forholdene i familien. Jeg prøvde å ikke gjøre det verre mellom Fred. og mor. Da hadde hun fått det enda vanskeligere, sa Petter.

Dyre advokater

I går kom det fram at det var flere ting Petter ville holde skjult for sin bror. I 1979 fraktet Fred., etter å ha overtalt Petter, flere av Munch-bildene til familiens jaktslott i Skottland - angivelig fordi han fryktet sosialistene. I 1984 ble familien enig om å hente bildene tilbake. Det Petter ikke fortalte, var at han og moren hadde planlagt å reise til Skottland for å hente dem tilbake selv.

Det var det siste Fred. Olsen så til bildene. Seinere solgte Petter tre av bildene for 16 millioner kroner. - Jeg trengte pengene til forskjellige ting, blant annet vedlikehold av eiendommen. Og til heftige advokatsalærer, sa Petter.

Rettssaker er nemlig ikke noe nytt fenomen i familien Olsen - Norges svar på Dynastiet.

BITTERT: Petter Olsens (52) partsforklaring i Oslo byrett i går forsterket bildet av et norsk familiedrama uten sidestykke.