Mor gråt av glede

Natt til søndag fikk Ingebjørg Vatne endelig den telefonen hun hadde ventet på i nesten åtte måneder. Sønnen Stein Vatne var satt fri av kidnapperne i Colombia, og denne gang var det gledestårer som kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ble endelig slutt på marerittet. Det var herlig å få beskjeden i natt. Jeg har vært bekymret lenge, ikke minst på grunn av alle urolighetene i Colombia. Alt kunne jo ha skjedd, sier Ingebjørg Vatne (81) til NTB.

  Hun og ektemannen Norvald (79) bor på Lindås utenfor Bergen, hvor også tre av Stein Vatnes barn bor. Hans kone Janet og deres ti år gamle datter bor i Ecuador.

«Tøff tid»

Ingebjørg og Norvald Vatne var i Ecuador da Stein Vatne ble bortført 21. februar i år.

  - Vi skulle møtes hjemme hos ham. Stein skulle på ferie. Det var en tøff tid, da dette skjedde. Det gikk nesten 14 dager før vi fikk vite hva som var skjedd, sier Vatne, som er svært fornøyd med innsatsen til de norske myndighetene og Stein Vatnes arbeidsgiver Skanska.

  - Du vet den diplomatiske veien tar gjerne litt lenger tid, men de kom fram til et godt resultat, sier hun.

  - Jeg har vært urolig for hvordan det skulle gå med ham. Ikke minst fordi avisene brutalt har skrevet at han har hatt et helvete i jungelen. Og det har vært mye uroligheter i landet i forbindelse med valget, sier morgen.

«Gråt av glede»

Etter at telefonen fra Colombia kom ved 02-tiden søndag fikk ikke Ingebjørg Vatne sove.

  - Jeg satt på kjøkkenet med en kopp kaffe og gråt av glede. Det var akkurat som en drøm: «E' han kom't ut? Eller har eg drømt det?». Men da utenriksministeren ringte klokken 8.30 var jeg sikker. Han spurte om vi var glad. Ja, det skal du vite, sa jeg, forteller Vatne.

  Fremdeles synes hun det nesten er uvirkelig at sønnen er blitt satt fri.

  - Jeg tror ikke det blir helt virkelig før jeg hører stemmen til Stein, sier hun.

 Kommer til Norge?

  Ingebjørg Vatne snakket søndag morgen med Stein Vatnes kone Janet i Ecuador.

  - Hun var veldig glad - gråt og lo. Hun sa at de vil komme til Norge, men vi må se hva Stein sier. Hvis ikke han kommer til Norge så reiser vi kanskje nedover, hvis vi er i bra form, sier Ingebjørg Vatne til NTB.

  Hun forteller at Stein Vatne ikke er den personen som sier mest om seg selv, men at han har et glimt i øyet og lett å være sammen med. Stein Vatne har bodd i Latin-Amerika siden 1984.

  - Han har ikke vært i Norge en vinter på mange år, så det spørs vel om han har lyst å komme nå mens det er kaldt, ler moren.

  Telefonen sto ikke stille hos foreldreparet søndag formiddag. Venner og familie ringte oppglødd av den gode nyheten, som ble feiret med bløtkake og kaffe sammen med barnebarnet på hennes 20 års dag.