Mor gråt da «Gro» måtte flytte tilbake til institusjonen

TRONDHEIM (Dagbladet): Psykisk utviklingshemmede Torill Paulsen - som for 24 år siden ble landskjent gjennom «Gro-saken» - måtte nylig flytte tilbake til stedet hvor den nedlagte sentralinstitusjonen i Klæbu lå. Hennes mor sier til Dagbladet at hun gråt da det skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har gått sju år siden HVPU-reformen trådte i kraft, uten at Trondheim kommune har greid å skaffe Torill en egnet bolig. For seks måneder siden ble hun tildelt et hus, som hun også flyttet inn i, men som viste seg ikke å være et passende tilbud.

Dermed har hun nå, antakelig som den eneste psykisk utviklingshemmede i landet, vært nødt til å flytte tilbake til en nedlagt sentralinstitusjon.

Gråt av skuffelse

- Jeg var veldig glad da Torill endelig flyttet til Trondheim. Da tenkte jeg at vi kunne legge Klæbu bak oss, at alle sorger og bekymringer var borte og Torill ville få det godt, sier hennes mor, Ragnhild Paulsen, til Dagbladet.

Reaksjonen var derfor sterk da hun fikk vite at datteren måtte flytte tilbake igjen. - Jeg ble veldig skuffet og lei meg, så jeg måtte gråte, sier Ragnhild Paulsen.

Løfte om hus

Hun har seinere fått en grundig orientering om bakgrunnen for flyttingen, og løfte om at Torill skal få et eget hus i hjemkommunen Trondheim i løpet av kort tid.

- Dette gjorde meg roligere. Jeg håper det blir slik som de lover, men det er veldig dårlig av Trondheim kommune at de ennå ikke har greid å ordne opp i denne saken, sier Paulsen.

Hun understreker at datteren har det bra også i dag. Torill har gjort stor framgang de siste åra, og er ikke til å kjenne igjen fra tida hun ble kalt «Gro».

Ikke bra nok

Konstituert omsorgsleder i Byåsen distrikt, Elin Mollan, sier at Torill måtte flytte tilbake til Klæbu fordi botilbudet de hadde planlagt i Trondheim viste seg ikke å være bra nok. Meningen er at det skal være en ny bolig klar innen høyst ett år.

- Det vi greie, og vi håper at det skal skje på kortere tid, sier Mollan.
- Er det ikke pinlig for Trondheim kommune at dere ennå ikke har greid å ordne dette?

- Det er selvfølgelig ikke heldig at vi har brukt så lang tid på å finne en egnet bolig. Vi må bare erkjenne at det har gått seint, men mange boliger er vurdert underveis, så det har vært jobbet med saken, sier Mollan.

Ikke heldig

Hun legger vekt på at Torill har det bra i Klæbu, og at stedet ser annerledes ut enn da Hallsetheimen var der.

- Torill må likevel bo på stedet hvor den nedlagte sentralinstitusjonen lå?
- Vi ser ikke på det som heldig vi heller, men dette er bedre enn et botilbud som viste seg ikke å fungere, sier Elin Mollan.

MAMMA-KLEM: Gro og mamma Ragnhild avbildet i en Dagbladet-reportasje i 1990.