Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor hadde penger til mat, sønnen sultet i hjel på tre uker

Gutt (10) veide 14,8 kilo da han ble funnet død. 23 kilo er alvorlig undervekt.

 SULTET OG TØRSTET I HJEL:  10-åringen ble funnet ihjelsultet på barnerommet på Mortensrud i Oslo. Da veide han halvparten av normalvekt. FOTO: PRIVAT/MARIUS HUSEBØ-EVENSEN/DAGBLADET.
SULTET OG TØRSTET I HJEL: 10-åringen ble funnet ihjelsultet på barnerommet på Mortensrud i Oslo. Da veide han halvparten av normalvekt. FOTO: PRIVAT/MARIUS HUSEBØ-EVENSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var mor til den 10 år gamle gutten som selv ringte AMK 27. august og ba om hjelp til sønnen, som lå livløs i senga på rommet sitt på Mortensrud i Oslo.

Ambulansepersonalet fant gutten død, og i dag kom obduksjonsrapporten, som konkluderer med at 10-åringen trolig døde av sult og tørst.

Han veide 14,8 kilo og var 131,5 centimeter lang.

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening er vekt under 23 kilo «alvorlig undervekt» for en ti år gammel gutt på den høyden. Normalvekt er mellom 26 og 34 kilo.

Utsultingen kan ha pågått i over 20 døgn. Den siste sikre observasjonen av gutten var en av de første dagene i august.

Tre uker - forskjellige forklaringer
- Politiet har snakket med to venner av han fra skolen, gutt og jente, ti og tolv år gamle, som traff 10-åringen en av de første dagene i august. De har forklart at alt virket normalt da. I de tre ukene fram til dødsfallet ble oppdaget, har en kamret vært flere ganger på døra.

- Mor ga forskjellige forklaringer på hvorfor han ikke kunne komme ut, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Det var lite mat i leiligheten, men mor hadde penger til å handle. Så årsaken ligger ikke i noe fattigdomsproblem, bekrefter Kraby.

Den 38 år gamle moren er til tvangsobservasjon på Dikemark, og gjennomgår en såkalt judisiell observasjon. Mandag blir hun tvangsoverført til akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevaal på grunn av forverret tilstand.

- De psykiatrisk sakkyndige blir neppe ferdige med sin konklusjon før i slutten av januar. Det er mistanke om at hun har en psykose og et sentralt spørsmål er når den begynte, sier Kraby.

Den 38 år gamle kvinnen, som var hjemmeværende, bodde alene med sønnen.

Hun er siktet for omsorgssvikt med døden til følge.

- Verken miner kolleger eller jeg kan huske å ha vært borti noen lignende sak, sier Kraby.

Han bekrefter at Folkehelseinstituttet antar at gutten døde samme dag som mor ringte til AMK.

Dette er formuleringen fra Folkehelseinstituttets likundersøkelse, som politiet går ut med:

«Det er ikke påvist noen sikker dødsårsak. Basert på obduksjonsfunn og analysefunn er det rimelig å anta at døden skyldes uttørring og avmagring. Nedkjøling kan også ha spilt en rolle. Ved avmagring kan nedkjøling forekomme ved romtemperatur til tross for påkledning.»

Politiets etterforskning nærmer seg slutten etter at en rekke voksne og barn i guttens nærmiljø er avhørt, blant andre lærere, helsepersonell, familie, naboer og guttens besteforeldre.

OK, sa barnevernet i april
- Det er kun mor som er siktet i saken. Vi har ikke funnet grunn til å rette etterforskningen mot skole, helsevesen eller barnevern. Det nye skoleåret startet 18. august, og mor varslet om at gutten ikke kom de første dagene fordi han var syk, sier politiadvokat Kraby.

Politiet har fått forklaringer om at barnevernet skal ha vært koplet inn med bekymringsmeldinger to ganger i vinter og vår.

- Vi kan ikke finne at det er registrert noen bekymringsmelding fra februar, som et vitne har fortalt. I april, derimot, hadde barnevernet en prat mor med mor og konkluderte med at det ikke var grunn til å sette i verk noen tiltak.

Finner ikke far
Den siktede moren har forklart at sønnen fikk det han trengte av mat og drikke.

Hun har ifølge politiadvokat Kraby ingen registert sykdomshistorie fra tidligere, og er heller ikke kjent av politiet.

Guttens besteforeldre bor i nabolaget. Siden april i år har de ikke hatt nært kontakt med datteren og barnebarnet. De dro på ferie til Pakistan i juli, kom hjem da de ble varslet om dødsfallet.

Politiet har foreløpig ikke fått kontakt med den døde 10-åringens far. Han bor i Pakistan.

- Vi har kommet i kontakt med hans familie, og har fått bekreftet at han vet om dødsfallet. Vi har formidlet at vi gjerne vil at han skal avhøres av pakistansk politi.  Men vi har ikke hørt noe tilbake, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.  

- Hun ringte selv
Aftenposten traff den 42 år gamle faren hjemme i Pakistan i slutten av november. Han sier at det var først da han ble klar over at kona og sønnens mor var siktet for dødsfallet.

- Hun ringte meg selv om at gutten var død, sier 42-åringen til avisa.

Mor og sønn har vært på besøk i Pakistan, men han sier han aldri har vært på besøk i Norge. Nylig skal han ha fått avslag på søknad om familiegjenforening.

 - INGEN TILSVARENDE SAK:  Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
- INGEN TILSVARENDE SAK: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling