«Mor, jeg har drept en mann»

STAVANGER (Dagbladet): Denne grufulle beskjeden ga 26-åringen sin mor første juledag etter å ha kvalt en 53 år gammel mann. Dagen før hadde hun varslet politiet i Stavanger om at noe grusomt kunne skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to mennene kjente hverandre bare i noen få måneder før vennskapet endte med drap. Hendelser i forholdet dem imellom førte til at den psykisk ustabile 26-åringen kvalte og deretter satte fyr på 53-åringen.

- Det har vært et forhold mellom de to, men det har neppe vært helt frivillig fra min klients side, og der kan motivet ligge, sier siktedes forsvarer, Arvid Sjødin.

Politiet, som har siktet mannen for overlagt drap, har fått en detaljert tilståelse fra den unge mannen. Men politiet bekrefter ikke direkte hva slags motiv han har oppgitt.

- Vi bare konstaterer at det ligger en bunnløs tragedie bak, som fikk sitt utløp i denne handlingen, sier kriminalsjef Bjørn Andersen ved Stavanger politikammer.

Varslet drapet

Allerede tidlig julaften fortalte 26-åringen sin mor at han ville drepe noen. Fortvilet varslet hun stavangerpolitiet, som ga beskjed tilbake om at de ikke fant sønnen.

Første juledag dro han tilbake til sin mor i Sandnes og sa at nå hadde han drept en mann. Mora tok nå kontakt med Sandnes-politiet, men da de snakket med sønnen nektet han for at det var sant.

At mora verken visste noe om offer eller åsted, og at den angivelige drapsmannen var en psykiatrisk pasient, har bidratt til at ingen grep inn. Men det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) skal nå etterforske politiets handlemåte.

Kvelden første juledag innrømmet 26-åringen for sin svoger hva han hadde gjort.

Svogeren kontaktet politiet, som la seg på hjul da han ble med drapsmannen til åstedet. I en loftsleilighet i bydelen Storhaug fant de liket av 53-åringen.

Psykiatrisk sykehus

Verken offer eller gjerningsmann er kjenninger av politiet. 53-åringen har slektninger, men bodde alene. Den drapssiktede har to ganger vært innlagt ved Rogaland psykiatriske sjukehus, seinest i mai i år. Det er ikke kjent om han brukte brannfarlige stoffer da han forsøkte å brenne liket.