- Mor, jeg skal rømme

Drapsdømte Varg Vikernes skal ha blitt drapstruet i fengslet for to uker siden. Derfor planla han å rømme, forteller hans mor, Helene Bore til Dagbladet. I natt ble «Greven» pågrepet da to politibiler presset bilen hans til å stoppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld skrev «Greven» et brev til mora, der han forklarte hvorfor han valgte å flykte. Varg Vikernes hadde bare to år igjen å sone da han ikke kom tilbake etter en permisjon i den åpne anstalten Berg fengsel i Vestfold ved midnatt natt til i går.

Han ble etterlyst over hele landet. Også Interpol ble varslet. Men allerede ved 0045-tida i natt ble Vikernes pågrepet ved Helsfyr i Oslo.

Oslo-politiet fikk melding fra politiet på Romerike om at den etterlyste var i en bil på E6 på vei mot Oslo.

- Vi ga signaler til Vikernes om at han skulle stanse, men da han ikke gjorde det ble vi nødt til å klemme bilen hans inne mellom to politibiler. Det ble en liten bulk, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB. Vikernes var alene i bilen. Han skal ikke ha vært bevæpnet eller oppført seg truende under pågripelsen, som skjedde klokka 00.45.

- Tvilte på soningstida

- Varg kjørte meg i et selskap lørdag ettermiddag. Siden det har jeg ikke sett ham, sier mora, Helene Bore.

Bore fikk besøk av sønnen sin lørdag morgen. Varg Vikernes hadde fått en dags permisjon fra Berg fengsel, hvor han soner en drapsdom. Vikernes fikk 21 års fengsel for å ha stukket i hjel Øystein Aarseth i en leilighet på Tøyen i Oslo 10. august 1993.

Ifølge hans forsvarer John Christian Elden lå det an til at han hadde bare to år igjen av straffen, men det hadde han begynt å tvile på.

- Reglene for hvor tidlig man slipper ut fra soning ble nettopp endret, og Varg var sikker på at han kom til å bli nødt til å sone minst fire år til, hevder Helene Bore. Dette skal ha gjort sønnen fortvilet.

- Når han i tillegg skriver i brevet at han er blitt truet på livet, skjønner jeg bedre valget han har tatt nå. Han kunne ikke fortelle fengselsledelsen om truslene, for da var han redd for at de ville sette ham i en lukket celle igjen. Men han var redd for truslene.

Planla rømming

Vikernes skriver til mora at drapstruslene kom etter at Tønsbergs Blad hadde en kritisk artikkel om at drapsdømte Varg Vikernes fikk lov til å sone åpent på Berg fengsel.

- Jeg ble like overrasket som alle andre over at han rømte. Men når jeg leser brevet, så kan jeg skjønne at situasjonen virket håpløs for ham sier moren.

For åtte år siden startet Vikernes en nasjonalistisk gruppering, Norsk Hedensk Front. «Greven» styrte gruppa fra fengselscella i Trondheim, men i en e-mail til Dagbladet hevder NHF at Vikernes ikke lenger er medlem, og at han ikke er med fordi «det er best for han og for oss.»

Mora hevder at Varg Vikernes ikke lenger har noe kontakt med nynazistiske miljøer, og at det eneste han ønsker er å leve et normalt liv.

- Han trodde ei stund at det var mulig, selv for ham, å få et godt liv. Men etter skriveriene i den avisa, skjønte han at det var håpløst. Han føler at uansett hva han enn gjør, så blir han forfulgt av fortida. Han blir aldri ferdig med å sone, sier Helene Bore til Dagbladet.

- En skjønn gutt

Helene Bore er bekymret over hvordan det skal gå med sønnen, men er glad for at han skrev til henne.

- Så slipper jeg å frykte at noen har gjort ham noe, eller at han har gjort seg selv noe. Jeg skulle jo gjerne ønske at han hadde valgt en annen utvei. Hadde han fortalt meg dette på forhånd, ville jeg nok rådet ham til å sone straffen ferdig. Men har tydeligvis tenkt nøye gjennom denne saken, og orket vel ikke annet, sier hun.

Mora har ennå ikke vist politiet brevet fra Varg.

- Han har sittet i fengsel i hele sitt voksne liv. Han har forandret seg, og er en skjønn gutt, sier hun.

- Ikke farlig

Vikernes, som sonet på den åpne anstalten Berg fengsel i Vestfold, har såkalt «fri» soning. Han blir ikke regnet som farlig.

- Innsatte som får sone på åpen soning er nøye vurdert. Man foretar en konkret vurdering av hvordan man er som person, og dersom en er rømningsfarlig eller en trussel mot andre, får en ikke sone åpent, sier ekspedisjonssjef ved Kriminalomsorgens sentrale forvaltning, Kristin Bølgen Bronebakk.

- Ikke uteblitt før

Lederen i Berg fengsel, Kay H. Sudland, mener at ingenting tydet på at han planla å rømme.

- Han har aldri uteblitt fra permisjon. Det er sjelden at innsatte ikke kommer tilbake, og det bekymrer oss når det skjer. Vikernes så ut til å trives i fengselet, sier fengselslederen. Nå risikerer Vigernes at straffen blir forlenget.