Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor kan nektes adgang fordi hun skal vitne

Wenche Farstad er ført opp som vitne under rettssaken mot kvinnen som drepte sønnen hennes. Derfor kan hun bli utestengt under tiltaltes forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen starter rettssaken mot kvinnen (24) som er tiltalt for å ha drept lille Kim Eirik Salmela Farstad (6) på Smøla utenfor Kristiansund. Kvinnen skal ha kvalt gutten, men hevder selv at det skjedde under lek. Det tror ikke Kim Eiriks mamma, Wenche Farstad. Farstad hadde kontakt med kvinnen under leteaksjonen etter Kim Eirik, og er selv innkalt som vitne i saken. Hun står oppført på statsadvokat Jan Hoels liste som vitne nummer 10.

Får ikke høre drapsbeskrivelsen

Vanlig praksis i norske rettssaler er at vitner ikke får være til stede i salen før de selv har avgitt vitnemål for retten. Vitneførselen starter etter at den tiltalte har forklart seg.

Den drapstiltalte har selv tilstått at hun drepte Kim Eirik. Det betyr at hun i retten vil fortelle detaljer fra det som skjedde under drapet. For de pårørende er det viktig å få vite mest mulig om hva offeret måtte gå gjennom før døden inntraff.

Karl Eiriks pappa skal ikke vitne og får være til stede fra begynnelse til slutt. Men Wenche Farstad kan gå glipp av de første viktige dagene, der kvinnen forteller hvordan og hvorfor hun tok livet av den lille gutten.

- Vi har sendt inn anmodning om at Farstad får være i retten hele tiden, sier bistandsadvokat Geir Kvande.

- Forsvareren ønsker ikke at hun skal være til stede under åstedsbefaringen og tiltaltes forklaring. Tiltaltes forklaring er utvilsomt det viktigste under rettssaken. Vi mener at vi har en rettslig begrunnelse for at Farstad skal være i retten fordi hun er part i saken, men dette er noe retten må ta stilling til i morgen. Vi møter i morgen tidlig.

Vil trekke seg

Bistandsadvokaten mener at det delvis løser problemet hvis Farstad blir vitne nummer én i stedet for nummer 10. Da får hun med seg det meste som skjer i retten. Men statsadvokaten er ikke enig:

- Jeg vil ha henne i den rekkefølgen hun står oppført i, det er det som er logisk, sier statsadvokat Jan Hoel.

- Hvorfor er det vanskelig å flytte henne frem som vitne nummer én?

- Hun kan ikke være vitne før tiltalte har forklart seg, og vitnet skal ikke høre noe av det den tiltalte sier.

Hoel understreker at det finnes unntak fra regelen. I morgen må retten ta stilling til om Kim Eiriks mamma skal få være tilstede før hun har vitnet.

Ada Sofie Austegård mistet datteren i Baneheia i fjor. Selv fulgte hun rettssaken mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen fra første dag for å få vite hvordan datteren Stine Sofie døde.

- Det betyr veldig mye å få være til stede, spesielt i de sakene der det er kommet en tilståelse. Hvem vil ikke høre om hvordan ens eget barn hadde det? Foreldre går jo ikke fra et døende barn, man vil jo gjerne være der. Rettssaken er den eneste muligheten til å være til stede, sier hun.

- Det er forferdelig viktig å få svar. Dette viser at pårørende ikke blir tatt hensyn til. Jeg blir forferdelig lei meg.

Hvis retten bestemmer at Farstad ikke får være i retten, kan Kim Eiriks mor komme til å trekke seg som vitne.

- Da vil hun ikke vitne, sier bistandsadvokat Geir Kvande.

I SORG:</B> Keijo Samela og Wenche Farstad vil følge rettssaken mot kvinnen som drepte sønnen deres. Men bare Keijo er velkommen i retten i morgen.
VIL HA MOR FJERNET:</B> Forsvarsadvokat Steinar Wiik Sørvik har på vegne av sin klient bedt om at Kim Eiriks mamma ikke er i rettssalen før hun har vitnet.
BLE BARE SEKS ÅR:</B> Kim Eirik Salmela Farstad ble bare seks år gammel. I juni i fjor ble han funnet drept.
Hele Norges coronakart