«Mor lurte på om det kom til å gå over»

Da Rahman Milani fortalte sin mor at han var homofil, begynte hun å gråte og spurte om det snart kom til å gå over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tilbyr den 35 år gamle filmskaperen fra Irak å bidra til Kommunaldepartementets forskningsprosjekt med sine erfaringer og kunnskaper.

- Det er viktig at vi får fokus på problemene mange sliter med. Gjennom åpenhet kan vi gi kampen vår et ansikt, sier Rahman Milani til Dagbladet.

Ikke lett

- Islamsk Råd nekter for at homofili eksisterer. Skamfølelsen hos homofile innvandrere er ofte stor, sier han.

- Selvmordstanker er veldig vanlig blant homofile innvandrere fordi de vet at de ikke blir akseptert. Jeg vet også om flere som har blitt mishandlet på grunn av legningen sin.

Rahman Milani kom til Norge som 22-åring. For ti år siden sto han fram med sin legning. Det var ikke bare lett.

- Mor begynte å gråte og nektet å tro at det var sant. Hun lurte på om det kom til å gå over. I dag støtter mine foreldre meg hundre prosent, men det var en veldig vanskelig tid, sier han.

I skapet

Milani kjenner homofile innvandre i Norge som for lengst har passert 30 år, men som ikke tør fortelle foreldrene at de er homofile.

Han tror systematisk kartlegging gjennom et forskningsprosjekt er et stort skritt i riktig retning for å bedre forholdene for homofile innvandrere.

HOMOFIL: I dag får Rahman Milani full støtte hos foreldrene sine, men 35-åringen fra Irak kjenner mange innvandrere som ikke tør fortelle familien om sin homofile legning.