Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Mor må ut i jobb

Norge har ikke råd til ikke å ha begge foreldrene ute i jobb når barna er under to år. Det mener næringsminister Odd Eriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Barnehager er god næringspolitikk. Man får større yrkesdeltakelse, og det fører til at kvinner føder flere barn, sier næringsminister Odd Eriksen (Ap) til Dagbladet. Han har selv hatt begge døtrene sine i barnehagen siden de var ett år.

Næringsministeren reagere sterkt på gårsdagens oppslag i Dagbladet hvor blant annet feministene Linn Stalsberg, Nina Björk og Gerd von der Lippe sa at man må innse at modellen med to foreldre i full jobb og små barn på heltid i barnehagen har spilt fallitt, at barn under to år ikke bør gå i barnehage og at begge foreldrene ikke bør jobbe fulltid.

-  Begge må jobbe

-  Denne modellen har absolutt ikke spilt fallitt. Det vil gå utover vekstkraften til den norske økonomien hvis foreldre skal være hjemme inntil barnet blir to år. Det er et faktum at kvinner er de som tar mest høyere utdannelse, og det er de som går ut med de beste karakterene. Det ville vært sløsing med ressursene å si at det er fint hvis kvinner må være hjemme med barna og motta full lønn de første to åra, sier Odd Eriksen, med klar henvisning til feministen Linn Stalsberg som i Dagbladet i går sa at hun ønsket seg en fødselspermisjon som varte i to år med 100 prosent lønnskompensasjon.

Eriksen mener det er fullt mulig for begge foreldre å kombinere full jobb og små barn.

-  Det er det som er genialt med det nordiske velferdssamfunnet. Man trenger ikke å velge mellom familie og jobb. Det går faktisk an å kombinere, sier Eriksen. Næringsministeren mener at menn må ta en større del av ansvaret.

-  Det er så trist når kvinnen blir kritisert for å sende barna til barnehagen. Når var det sist at mannfolka ble kritisert for det samme? spør Eriksen.

Han lover å kjempe for at arbeidslivet i større grad legger til rette for at begge småbarnsforeldrene jobber. -  Vi må ha et mer familievennlig arbeidsliv med større fleksibilitet og gode permisjonsordninger, sier Eriksen. Næringsministeren får støtte fra småbarnsfaren og kulturministeren Trond Giske (Ap).

 BURDE DE VÆRT HJEMME?  Liten gutt med enda mindre søster på vei til barnehagen. Illustrasjonsfoto: Tor Richardsen/Scanpix
BURDE DE VÆRT HJEMME? Liten gutt med enda mindre søster på vei til barnehagen. Illustrasjonsfoto: Tor Richardsen/Scanpix Vis mer

-  Hvis vi ikke hadde hatt barnehagene, ville vi hatt et kjempeproblem med økonomien, sier Giske.

Samtidig sier han at han forstår at det kan være emosjonelt vanskelig å sende barna til barnehagene.

-  Alle foreldre føler at man skulle være mest mulig sammen med barna. Men med de barnehagene vi har i Norge i dag, er det ingen grunn til at foreldre skal ha dårlig samvittighet, sier Giske.

-  Må ha valgfrihet

Leder av familiekomiteen på Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad (KrF), kjøper ikke Eriksens og Giskes argumentasjon.

-  Å påstå at det vil få nasjonaløkonomiske konsekvenser hvis mor velger å bli hjemme med små barn, er en overdrivelse, sier Grimstad. Hun mener at foreldrene må ha valgfrihet, og at den får de blant annet gjennom kontantstøtten.

REAGERER: Nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!