<strong>UMENNESKELIGE VALG:</strong> Foreldre i Somalia forteller at de har måttet velge mellom hvem av sine barn de skal satse på å redde. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)
UMENNESKELIGE VALG: Foreldre i Somalia forteller at de har måttet velge mellom hvem av sine barn de skal satse på å redde. (Photo by Oli Scarff/Getty Images) Vis mer

Mor måtte velge mellom sine to barn

En 29 år gammel mor fra Somalia måtte etterlate sin 4 år gamle sønn da de flyktet fra hungersnøden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Wardo Mohamud Yusuf (29) vandret i to uker med sin ett år gamle datter på ryggen og sin fire år gamle sønn ved sin side.

Den lille familien prøvde å flykte fra tørken og hungersnøden i Somalia.

Da fireåringen kollapset måtte Yusuf ta et umenneskelig valg, hun måtte velge mellom sine to småbarn.

Bevistløs
Gutten var bevisstløs og kunne ikke drikke. Yusuf helte litt av den begrensede mengden vann hun hadde i sønnens ansikt for å kjøle han ned. Hun spurte passerende familier om hjelp, men alle var for opptatte av å redde seg selv til å hjelpe.

- Til slutt forlot jeg han til Gud på veien, forteller hun ifølge Associated Press.

- Jeg vet at han var i live da jeg forlot han og det skjærer meg i hjertet.

Yusuf og datteren er nå ankommet en flyktningeleir i Dadaab i Kenya, men hun er sterkt preget av det som er skjedd.

Familier på flukt må noen ganger ta det umulige valget om hvilket av barna som har størst sjans til å overleve uten mat og vann, skriver Associated Press.

- Jeg våkner opp på natten av at jeg savner han, og jeg ser han for meg hver gang jeg ser en liten gutt på hans alder, sier Yusuf.

Mareritt
- Det er en normal reaksjon i en unormal situasjon. Familier kan ikke sette seg ned å dø sammen, forklarer doktor John Kivelenge, som jobber hos den internasjonale redningskomiteen i Kenya.

Han forteller videre at foreldrene som tvinges til å forlate sine barn sannsynligvis vil utvikle psykiske lidelser.

- Etter hvert vil foreldrene som har vært tvunget til å forlate barna sine oppleve post-traumatisk stress, det kan igjen utløse flashbacks og mareritt. Det er sannsynlig at de vil få problemer med søvnen og de kan få sosiale problemer i ettertid.

Millioner trenger ernæringshjelp
Associated Press skriver at USA har estimert at så mange som 29.000 barn under fem år skal ha død i løpet av hungersnøden de siste tre månedene.

Et ukjent antall barn som har vært for svak til å fortsetter sin flukt fra krisen har blitt forlatt av sine familier etter at mat- og vannrasjonene er gått tom.

Mer enn 12 millioner mennesker i Øst-Afrika har et desperat behov for ernæringshjelp etter den alvorlige tørken som pågår.

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer