Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor og barn er opiumsslaver

PESHAWAR (Dagbladet): Fortvilte Seeran Gul (30) har tatt med seg fem måneder gamle Hammda til behandlingssenteret for narkomane i flyktningleiren Khorasan utenfor Peshawar. Begge er de slaver av opium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mamma spiser opium, og Hammda har fått stoffet gjennom morsmelka. De er begge avhengige, og er to av mange som nå søker hjelp for å bli kvitt sitt narkoproblem. I bakgården til behandlingsstedet kryr det av narkomane barn og kvinner. Her får de sårt tiltrengt helsetilsyn og oppfølging for å bli kvitt avhengigheten.

Opium medisin

Behandlingssenteret drives av den pakistanske organisasjonen Nejat, og kan tilby misbrukerne én måneds avvenning og ett års oppfølgning sammen med familien.

Kvinneproblem

I Khorasan bor over 1600 familier som har flyktet til Pakistan fra krigen i Afghanistan. De fleste tilhører folkegruppen turkmenerne. I denne leiren er opiumsmisbruket svært utbredt, særlig blant kvinnene. Turkmenerne er kjent for for å være dyktige teppevevere. De eksklusive teppene som havner på golvene hos rikfolk verden over, blir laget i enkle vevstoler på skitne leirgolv. Det er vanlig at barna deltar i produksjonen. Teppene er den viktigste inntektskilden for disse lutfattige menneskene.

Døyver smertene

Arbeidet er hardt. For å holde ut slitet og døyve smertene, spiser kvinnene gjerne opium.

Opium to ganger daglig

Bare fem minutters gange fra behandlingssenteret sitter Eid Gul (43) og ammer Jamila (1). På et lite rom i ei leirhytte bor to voksne og fem barn. I gårdsrommet utenfor ligger to vevstoler rett på leirjorda. Her vever Eid Gul sine vakre tepper.

Hun spiser opium to ganger daglig. Også hennes mann Sultan (55) og datteren Biag Sultan (6) er misbrukere. Bare de to siste barna har til nå unngått å bli slaver av det lindrende stoffet.

- Jeg begynte fordi jeg hadde vondt i hodet. Nå har jeg spist opium daglig i ti år. Det er et stort problem. Jeg skulle ønske jeg kunne slutte, og at også datteren min kunne bli kvitt problemet, forteller Eid Gul stille.