Mor og barn får endelig erstatning etter 20 års terrorregime i eget hjem

Oslo-mann (51) banket, kuttet, lugget og truet mor og fire barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 20 år, fra mai 1989 til september 2009, utsatte ektemannen og faren sin kone og sine små barn for grov vold og psykisk terror.

Både på deres forskjellige adresser i Oslo og på det som skulle være en koselig tur på danskebåten, holdt mannen sin familie i det retten beskriver som et terrorregime.

- XX har altså tvunget sin familie til å leve i det som må karakteriseres som et terrorregime. Retten finner det også bevist at han har truet med å drepe hustru og barn dersom de fortalte utenforstående om forholdene. Retten kan ikke se noen formildende omstendigheter i saken, heter det i dommen fra 2010, der den nå 51 år gamle mannen ble dømt til tre år og seks måneders fengsel.

Nå har omsider mor og barn vært til utredning for psykiske plager som følge av mishandlingen - og fått tilkjent oppreisning og menerstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning.

Får to millioner De tre barna har mottatt til sammen 845 000,-, mens moren har mottatt 1 075 000,-.

- Hvordan går det med dem nå?

- De er alle svært preget av det terrorregimet de har levd under, og det er denne tapte livsutfoldelsen som blir kompensert økonomisk gjennom såkalt menerstatning, sier bistandsadvokat Eirik Teigstad i Osloadvokatene.

- Forhåpentligvis vil barna, forutsatt adekvat psykologbehandling, klare seg i forhold til skole og arbeid. Saken har imidlertid gått verst utover moren, og hun vil nok aldri returnere til arbeidslivet. Hennes psykiske plager er faktisk så markante at hun har fått erstatning for sin nedsatte evne til å utføre husarbeid, noe som må sies å være sjelden i saker som ikke gjelder fysiske skader. Jeg vil nok følge opp denne familien i noen år fremover.
 
- Har de hatt kontakt med mannen etter dommen?
 
- Nei, heldigvis ikke. Men de har voldsalarm, og lever under konstant frykt for denne mannen som har ødelagt så mye for familien.

Dratt ned trappa Paret giftet seg i 1989, i hjemlandet i Asia - etter sterkt press fra brudens foreldre. Paret hadde bare møttes to ganger i voksen alder før de måtte gifte seg. Da de to kom til Norge på vårparten 1990, var kvinnen gravid i tredje måned med en sønn - som ble født samme høst, multihandikappet og helt avhengig av hjelp.

Mishandlingen startet allerede da kona var gravid med parets førstefødte. Den gravide kvinnen ble truet og kuttet med kniv, banket og dratt ned trappa etter håret.

Mannen tok videre tak i sløret til kona, ifølge dommen, og strammet til slik at hun mistet pusten og halsen hovnet opp. En gang hun lå og sov la han også ei pute over ansiktet hennes og holdt den slik at hun ikke fikk puste.

Banket som spedbarn Paret fikk i løpet av de neste årene ytterligere to sønner og en datter.

En av sønnene ble, mens han fortsatt var spedbarn, slått med flat hånd, løftet opp av barnevogna og kastet ned i vogna igjen - to ganger. Gutten ble utsatt for ytterligere, grov vold flere andre ganger. Yngstesønnen ble truet med kniv, datteren ble slått flere ganger og lugget.

Både barn og kone ble truet med kniv, og utsatt for drapstrusler.

- Den mishandlede familien har hittil fått to millioner kroner i voldsoffererstatning til sammen. Jeg kommer til å bistå moren videre, da hun også fremover vil lide omfattende inntektstap, sier advokat Teigstad til Dagbladet.
 

FÅR ERSTATNING: - Moren og barna er alle svært preget av det terrorregimet de har levd under, og det er denne tapte livsutfoldelsen som blir kompensert økonomisk gjennom såkalt menerstatning, sier bistandsadvokat Eirik Teigstad. Foto: Advokat-Teigstad.no
FÅR ERSTATNING: - Moren og barna er alle svært preget av det terrorregimet de har levd under, og det er denne tapte livsutfoldelsen som blir kompensert økonomisk gjennom såkalt menerstatning, sier bistandsadvokat Eirik Teigstad. Foto: Advokat-Teigstad.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer