Mor og datter (2) funnet omkommet etter at båt gikk rundt i Vest-Finnmark

Det er svært dårlig vær i området.

LETEAKSJON:
Det er grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta RS «Ulabrand»,  i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag. To personer er savnet etter at en oppdrettsbåt tidligere på dagen gikk rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark.
Foto: Kjetil Braaten / Redningsselskapet / NTB scanpix
LETEAKSJON: Det er grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta RS «Ulabrand», i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag. To personer er savnet etter at en oppdrettsbåt tidligere på dagen gikk rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark. Foto: Kjetil Braaten / Redningsselskapet / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk klokka 14 i dag melding om at en båt var gått rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark.

Ifølge Hovedredningssentralen var det åtte personer om bord i båten som gikk rundt, og seks personer klarte å svømme i land. En kvinne og hennes datter, begge bosatt i Alta, er fremdeles savnet.

Redningsmannskaper har lokalisert båten, og det er funnet vrakgods lengre inn i fjorden.

- Dykkere har observert to personer er  inne i båten som ligger på 50 meters dyp, sier Irene Skaue ved Hovedredningssentralen til Dagbladet klokka 20.40.

Politiet i Vestfinnmark politidistrikt at kvinnen og hennes datter antas omkommet.

På grunn av begrensninger i dykketiden må nå nye dykkere transporteres til stedet.

- Dykkere som kan hente ut de omkomne må ha trykkammer tilgjengelig, og dette har det ikke vært mulig å få rekvirert. Arbeidstilsynet kan ut i fra situasjonen ikke gi dispensasjon til å dykke ned til det dyp båten befinner seg på uten trykkammer. Det jobbes videre med å få hentet de omkomne ut, skriver politiet i pressemeldingen.

Ny båt Båten er eid av Norway Royal Salmon (NRS), og ifølge Altaposten var bare to av de om bord ansatte i NRS.

Direktør i NRS, John Binde, sier hendelsen er uforståelig. Båten, den 30 fot lange oppdrettsbåten «Maria», er ny av året, og skal kunne håndtere slike værforhold godt. Han forteller at farvannet er rent, med få skjær, øyer eller andre hindringer.

- Dette er veldig uforståelig. Når vi får rede på hva som har skjedd, skal vi ha en ordentlig intern gjennomgang - både av båten, og hvor egnet den er - og våre egne sikkerhetsrutiner, sier Binde til Dagbladet.

Detaljene omkring hva som skjedde er fortsatt svært uklare.

- Situasjonen er veldig uoversiktlig. Det ser ut til at en mindre gummibåt har kommet inn til oppdrettsanlegget for assistanse, av en eller annen grunn. Vår båt, med to ansatte om bord, var der, og har hjulpet til med å få de inn mot land. Det er under denne overfarten at noe har gått galt. Vi vet verken hvor mange det var i den mindre båten, eller hvorfor de var der, sier Binde.

Statens Havarikommusjon varsler også at de vil undersøke havariet.

- Vi har fulgt med på saken, og vi har bestemt oss for å gjennomføre en undersøkelse av havariet, sier Dag Sverre Liseth, avdelingsdirektør for sjøfartsavdelingen hos Statens Havarikommisjon for transport.

Dårlige leteforhold Helt siden redningsaksjonen startet har det vært dårlig vær i området. Sterk vind har gjort at Sea King-helikopter ikke har vært med i letingen.

- Det er svært dårlige leteforhold. Nå leter vi langs stranda og i sjøen, sier Irene Skaue ved Hovedredningssentralen til Dagbladet klokka 18.30.

Kystvaktskipet Nordkapp, redningsskøytene Ulabrand og Vekteren, MS Rygerskyss, ambulansebåten Asheim og dykkere fra Alta er alle på vei til utløpet av fjorden utenfor øya Seiland sørvest for Hammerfest.

Mannskaper fra Røde Kors, Sivilforsvaret og hjelpekorps var også med i leteaksjonen.