Stormingen av Kongressen:

Mor og datter pågrepet

Jean Lavin (56) og datteren hennes Carla Krzywicki (19) var med å storme Kongressen i USA den 6. januar. Nå er begge pågrepet og må møte i retten.

KONGRESS-STORMING: Jean Lavin (56) og datteren hennes Carla Krzywicki (19) var inne i Kongressbygningen den 6. januar. Foto: FBI.
KONGRESS-STORMING: Jean Lavin (56) og datteren hennes Carla Krzywicki (19) var inne i Kongressbygningen den 6. januar. Foto: FBI. Vis mer
Publisert

Jean Lavin (56) og datteren hennes, 19 år gamle Carla Krzywicki, er siktet for å ha tatt del i stormingen av Kongressen, som fant sted 6. januar.

Mor og datter-duoen, som dro til kongressbygningen i Washington DC fra byen Canterbury i Connecticut, ble avslørt av FBI etter at en Facebook-venn rapporterte bilder som Krzywicki hadde lagt ut av henne selv og moren i og foran Kongressen, ifølge Independent.

De er blant de omtrent 600 personene som nå har blitt siktet for deres rolle i stormingen av Kongressen, der støttespillerne til Donald Trump, og medlemmer av paramilitære grupper, forsøkte å endre valgresultatet med tvang.

Så langt har minst 36 tiltalte erkjent straffskyld. Minst 28 har bare erkjent straffskyld for forseelser, mens åtte har erkjent straffskyld for forbrytelser, ifølge CBS News.

Handlingene de er siktet for, er å ha gått inn i en begrenset bygning, uorden og to andre lovbrudd for angivelig å ulovlig ha tatt seg inn i den amerikanske Kongressen, gjennom en ødelagt dør, under opprøret den 6. januar.

BEVIS: Demokratene i Representantenes hus har sikret seg mobilbilder av angrepet på Kongressen 6. januar. De skal brukes mot Donald Trump i riksrett. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Just Security Vis mer

Var «nysgjerrig»

Tirsdag ble begge to arrestert, og den 21. september skal de møte i retten, via Zoom, i Washington DC.

I en FBI-etterlysning, som ble publisert for ei uke siden, kommer det fram at Lavin og Krzywicki klatret opp på et sykkelstativ, for å komme seg inn i Kongressbygningen gjennom terrassen. Deretter skal moren og datteren spasert rundt i bygningen i 50 minutter.

Lavin har seinere forklart til etterforskere at de gikk inn i bygningen fordi de var nysgjerrige og for å se seg rundt. Hun fortalte også at hun ikke hadde publisert bilder på sosiale medier under angrepet, ifølge CT Insider.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

Det gjorde imidlertid datteren. I et Facebook-innlegg har hun lagt ut to bilder, ett bilde av de to kvinnene foran Kongressen og ett bilde inne i bygningen. I innlegget skriver også Krzywicki: «Dette er historie. Vi kommer ikke for å brenne ned byen deres eller stjele fra deres selskaper … Det er vårt hun og dere jobber for oss»

I en rapport fra George Washington University in DC, kommer det fram at i minst 85 prosent av sakene etter stormingen, har FBI brukt de sosiale medier-profilene til de siktede som bevismateriale.

AVSLØRT: Skjermbildet av Facebook-inlegget til Krzywicki avslører at hun og moren hennes var tilstede under stormingen av Kongressen. Foto: FBI
AVSLØRT: Skjermbildet av Facebook-inlegget til Krzywicki avslører at hun og moren hennes var tilstede under stormingen av Kongressen. Foto: FBI Vis mer

Ny demonstrasjon

Likevel får de som er pågrepet mye støtte. Det er derfor blitt organisert en demonstrasjon den 18. september, der de vil kreve frihet for de som stormet kongressbygningen. Demonstrantene mener de er politiske fanger som blir forfulgt på grunn av deres meninger.

Medlemmer av Kongressen og deres medarbeidere har blitt rådet til å unngå demonstrasjonen på grunn av muligheten for at høyreekstreme grupper som Ed Keepers og Proud Boys kommer til å delta.

Onsdag kom det fram at en politimann i Kongress-politiet har blitt anklaget for å ha lekket ut informasjon om hvor medlemmene av Kongressen oppholdt seg under opprøret, ifølge Independent.

Ble tipset

Ifølge FBI dro Lavin og datteren Krzywicki til Washington DC den 6. januar med buss. Turen var organisert av en lokal Facebook gruppe. Planen var egentlig å være til stede under Trumps tale, men sjåføren rotet seg bort i New York.

FBI fikk tilsendt et skjermbilde av Krzywickis Facebook-innlegg til FBI av en tipser. Skjermbildet ble tatt fra en smarttelefon og inneholdt et ikon for personverninnstillinger, noe som indikerer at tipset kom fra en av hennes egne Facebook-venner.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Deretter sporet FBI opp telefonloggen til begge telefonene, og undersøkte deres internetthistorikk, for så å avhøre dem.

Krzywicki innrømmet da for FBI at hun publiserte bildene på Facebook, men seinere slettet innlegget, fordi det tilsynelatende av en dårlig idé å la det stå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer