PRESSES: Den tiltalte kvinnen (47) presses hardt av aktor Arne Ingvald Dymbe i vitneboksen. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer utviklingen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Valdres-saken

Mor og datter sendte grove trusler til hverandre. - Nærmest normal omgangsform, sier forsvarer

Aktor mener på sin side at meldingsutvekslingen mellom Angelica (13) og moren er sentrale bevis.

HAMAR (Dagbladet): Den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde i 2015, har nå avsluttet sitt vitnemål, som har gått over to dager i Eidsivating lagmannsrett.

I dag har aktor Arne Ingvald Dymbe brukt mye energi på å presse 47-åringen på en rekke SMS-er som ble sendt mellom henne og datteren da de begge bodde på familiehytta på Beitostølen, hvor Angelica ble funnet død av avmagring nyttårsaften 2015.

Trusler

De to sendte flere tusen meldinger til hverandre i løpet av de tre månedene de bodde på hytta. Mange av disse har en svært konfronterende tone, der moren gjentatte ganger kommer med trusler om hva som vil skje dersom anoreksisyke Angelica ikke spiser. Datteren svarer med mot-trusler eller utskjelling.

FORSVARERE: Advokatekteparet Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland forsvarer den 47-årige kvinnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARERE: Advokatekteparet Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland forsvarer den 47-årige kvinnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mens kvinnen har forklart at hun ikke visste at datteren gikk ned 20 kilo på de fire månedene før hun døde, har Dymbe lagt fram meldinger som skal vise at hun må ha vært klar over dette.

«Er du ikke skremt og lei deg over hvor redusert du er? Du som for bare noen måneder siden løp så fort. Nå klarer du ikke reise deg opp alene», skriver hun 26. desember, fem dager før datteren døde.

- Tilbake til 2012

Men kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland mener SMS-ene som Dymbe har lagt fram, ikke beviser noe som helst.

- Kommunikasjonen mellom de to går langt ut over det som er dokumentert i retten, og dette har vært en nærmest normal omgangsform for dem siden 2012, da Angelica ble diagnostisert med anoreksi, sier Sandland til Dagbladet.

KJØRTE HARDT PÅ SMS-BEVIS: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe vektla SMS-ene mellom mor og datter i retten. T.v. politiadvokat Mari Lauritzen Hasle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØRTE HARDT PÅ SMS-BEVIS: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe vektla SMS-ene mellom mor og datter i retten. T.v. politiadvokat Mari Lauritzen Hasle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han utdyper:

- Hvis man går tilbake til 2012, vil man se at meldingene hadde samme valør som SMS-ene som er lagt fram nå. Det er ikke slik at de eskalerte den siste tida.

Den tiltalte kvinnen forklarte tirsdag at enhver forelder blir svært påvirket av å leve med et anoreksisykt barn:

- Man er på en måte en del av sykdommen, fanget av det. Det går liksom ikke an å forstå dersom man ikke har opplevd det.

- Et skrik til datteren

SMS-utvekslingen har mange innslag av trusler begge veier. Blant annet truer moren med å drepe seg selv dersom datteren ikke spiser. Angelica på sin side truer med å stikke ut øynene sine dersom hun blir sendt på sykehus.

VALDRES-SAKEN: Den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde nyttårsaften 2015, nektet straffskyld da ankesaken mot henne startet i Eidsivating lagmannsrett i dag. Reporter: Ralf Lofstad / Dagbladet. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Så hva sier SMS-ene oss egentlig?

- De vitner om en desperat omsorgsperson. Man skal legge mindre vekt på innholdet og mer på at dette er en meddelelse, et skrik, til datteren for at hun skal få i seg mat, sier advokat Sandland.

- Feil dødstidspunkt

Aktor Dymbe har også trukket i tvil at dødstidspunktet moren opererer med, er riktig. Han mener, i tråd med obduksjonsrapporten, at Angelica kan ha ligget død i flere timer før moren ringte AMK om kvelden nyttårsaften, og at SMS-er mellom mor og datters telefoner i virkeligheten er skrevet av 47-åringen alene.

FÅR STØTTE: Den tiltalte kvinnen har fått tilsendt blomster fra støttespillere. Foto: Privat
FÅR STØTTE: Den tiltalte kvinnen har fått tilsendt blomster fra støttespillere. Foto: Privat Vis mer

Kvinnen vedgikk at hun og Angelica kjente hverandres mobilkoder, men avviste i vitneboksen bestemt Dymbes påstand.

- Jeg kan garantere deg at vi byttet ikke telefoner for å sende omvendte meldinger til hverandre, sa hun.

- Ingenting tilsier et annet dødstidspunkt enn det hun har sagt, sier forsvarer Sandland.

Han mener obduksjonsrapporten har en betydelig feilkilde i og med at Angelica var anorektiker.

Innvilget fravær

47-åringen har fått rettens tillatelse til å være borte fra hovedforhandlingen torsdag og fredag. Da skal blant andre AMK-personellet som rykket ut til hytta nyttårsaften 2015 forklare seg, og det vil bli avspilt opptak fra 113-samtalen, samt vist bilder fra åstedet.

- Hun er utrolig sliten og ønsker ikke å være til stede igjen før hun må svare på spørsmål igjen. Hun ønsker ikke under noen omstendighet å høre på disse bevisene, sa medforsvarer Ann Turid Bugge i retten.

VIL KREVE ERSTATNING: Vladislav Yaroshenko, Angelicas far, vil kreve erstatning for tapet av datteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL KREVE ERSTATNING: Vladislav Yaroshenko, Angelicas far, vil kreve erstatning for tapet av datteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det fins regler for hvor mye borte en tiltalt kan være fra en rettssak uten at det går ut over forhandlingenes gang. Men mye er opp til rettens skjønn.

- Tiltalte bør i utgangspunktet være der hele tida, men det viktigste er å få hans eller hennes forklaring - dette av hensyn til rettssikkerheten. Utover det er det som regel greit at vedkommende følger forhandlingen på annen måte, sier Siri Vigmostad, sorenskriver i Larvik tingrett, til Dagbladet.

I tillegg til helsearbeiderne er torsdagen satt av til forklaring fra den tiltalte kvinnens ukrainsk-amerikanske eksmann og Angelicas far. Han krever oppreisning for tapet av datteren.