DØDE: En mor og hennes to voksne døtre ble funnet døde i en leilighet på Romsås i Oslo før helgen. Politiet mener de tre har ligget der siden i sommer. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
DØDE: En mor og hennes to voksne døtre ble funnet døde i en leilighet på Romsås i Oslo før helgen. Politiet mener de tre har ligget der siden i sommer. Foto: Nicolai Eriksen / DagbladetVis mer

Mor og døtre lå døde i flere måneder før de ble funnet: - Hva kan ha skjedd?

Tre kvinner ble funnet døde i en Oslo-leilighet, uten spor etter noe mistenkelig. Nå jakter naboer, bydelen og politiet svar på det samme spørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er forferdelig å tenke på at de har ligget der så lenge uten at noen merket det. Hva kan ha skjedd?

Det spørsmålet stiller Sissel Kristoffersen til Dagbladet, etter at hun i dag fant ut at tre kvinner ble funnet døde i en leilighet i nabolaget hennes på Romsås forrige uke.

Mandag kunne politiet fortelle at det var en kvinne i 60-åra og hennes to voksne døtre i 20- og 30-åra, som hadde ligget døde i en kommunal leilighet på Romsås siden i sommer - før de ble funnet torsdag forrige uke.

Politiet mistenker ikke at kvinnene har blitt utsatt for noe kriminelt. Men fortsatt leter de etter svar på hva som kan ha skjedd.

Det samme gjør beboerne på Romsås. Få av de Dagbladet snakket med mandag kveld hadde hørt om saken før i dag. Og ingen av dem kjente til de tre kvinnene.

- Det er skremmende at noe sånt har skjedd her. Jeg håper virkelig at politiet klarer å finne svar på hva som har skjedd med disse kvinnene, sier Kristoffersen.

- Levde isolerte liv

Politiet jobber fortsatt for å finne ut av hva som kan ha skjedd. Så langt har de ikke noe svar.

Da politiet tok seg inn i leiligheten, fant de alle tre døde «uten voldsomme omstendigheter». Det var ikke noe tegn til ytre skader på de avdøde, og politiet mistenker ikke at kvinnene skal ha blitt utsatt for noe kriminelt. De tre kvinnene var heller ikke kjenninger av politiet.

- De har levd et isolert liv, med lite kontakt med omverden. Basert på funn i leiligheten og fra obduksjon, så kan vi si at de har avgått med døden en gang på seinsommeren, sier politioverbetjent Kjetil Moen ved Voldsavsnittet i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

En av politiets hypoteser er at kvinnene har vært syke før de døde - men at de av uviss grunn ikke oppsøkte helsehjelp. Mangel på mat og avmagring er også en mulig dødsårsak, ifølge politiet.

Kommunen slo alarm

Shartil Akram sier det har vært flere ambulanser og politibiler i området de siste dagene. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
Shartil Akram sier det har vært flere ambulanser og politibiler i området de siste dagene. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

- Jeg hørte om at en mor og to døtre hadde blitt funnet døde, og flere som har vært her har snakket om det, sier Shartil Akram.

Han jobber på Mix-kiosken på Romsås Senter, og forteller at han har observert et stort oppbud fra nødetatene i området de siste dagene.

- Det var flere ambulanser og politibiler her før helgen, men jeg visste ikke at det var dette som hadde skjedd. Det er trist, sier han til Dagbladet.

De tre kvinnene ble funnet døde i leiligheten sin torsdag forrige uke, etter at ansatte i Oslo kommunes sosialtjeneste slo alarm om at de ikke hadde klart å få tak i dem. Ingen hadde sett noe til kvinnene siden i sommer.

- Må ha fått oppfølging

DØDE: Her i drabantbyen Romsås på grensen til Lillomarka nordøst i Oslo ble tre kvinner – en mor og to voksne døtre – funnet døde torsdag i forrige uke. Nå forsøker politiet å finne ut hvorfor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DØDE: Her i drabantbyen Romsås på grensen til Lillomarka nordøst i Oslo ble tre kvinner – en mor og to voksne døtre – funnet døde torsdag i forrige uke. Nå forsøker politiet å finne ut hvorfor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Alle tre var norske statsborgere av afrikansk opprinnelse. Politiet jobber nå med å innhente historikk, både om deres sosiale liv og helsetilstand, for å få klarhet i hva som kan ha skjedd.

- De må på et eller annet vis ha fått en viss oppfølging fra det offentlige. Kanskje vi får noen svar fra den kanten, sier Moen til NTB.

Og det har de fått. Bydelsdirektør Øystein Eriksen i bydel Grorud bekrefter overfor NTB at de tre bodde i en kommunal leilighet.

- Meg bekjent så var det styrelederen i den aktuelle gården som kontaktet Nav. Den Nav-ansatte mistenkte at det kunne være snakk om dødsfall, på bakgrunn av at styrelederen hadde nevnt en mistenkelig lukt i oppgangen. Derfor kontaktet Nav politiet, som så tok seg inn i leiligheten, sier bydelsdirektøren til NTB.

Navs utvidede taushetsplikt gjør at han ikke kan bekrefte hvem som var formelt registrert som bosatt i boligen.

- Det er så vidt vi vet det eneste kontaktpunktet med kommunen eller bydelen de siste årene. Vi er ikke kjent med at de har fått andre tjenester fra bydelen eller kommunen på mange år, sier Søreide.