Mor og far anklaget for grove sexovergrep på barna sine

Blir beskrevet som uhyrlige og saken omtales som verre enn Alvdal- og Fritzl-sakene.

ALVORLIG: - Denne saken er svært omfangsrik og alvorlig, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum. Hun representerer de tre mindreårige barna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ALVORLIG: - Denne saken er svært omfangsrik og alvorlig, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum. Hun representerer de tre mindreårige barna. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Våre klienter nekter enhver form for kjennskap til de alvorlige anklagene som er rettet mot dem. De benekter på alle måter de forhold de er siktet for, sier advokat Unni Fries i Advokatfirmaet Staff.

Sammen med sin kollega, advokat Siri Langseth, forsvarer hun ekteparet.

Politiadvokat Anne Siv Åvitsland - som leder etterforskningen - har i kveld ikke vært tilgjengelig for Dagbladet.

Men til lokalavisa sier Åvitsland:

«Jeg kan bekrefte at to personer er siktet for seksuell omgang med barn under 14 år, og det er snakk om tre fornærmede i saken».

I fosterhjem Det var i mai i fjor barnevernet i kommunen aksjonerte. De tre barna - to små gutter i barnehagealder og deres unge tenåringsbror - ble plassert i fosterhjem.

Dagbladet får bekreftet at det da ikke var mistanker om seksuelt misbruk. Barnevernet skal ha aksjonert på grunn av bekymringsmeldinger om barnas hygiene. Noen få dager etter at barna var plassert i fosterhjem, ble politiet varslet.

I avhørene med den eldste gutten - som den siktede moren har fra et tidligere forhold - blir moren og stefaren (faren til de to minste guttene) anklaget for daglige, grove overgrep mot alle tre barna. Overgrepene skal ha skjedd hjemme hos familien, og pågått i flere år.  

Samme forklaringer Kilder som kjenner sakens detaljer sier til Dagbladet at overgrepene som er beskrevet - og som foreldreparet er siktet for - er som en blanding av den meget omtalte Fritzl-saken i Østerrike og Alvdal-saken i Norge.

- Om mulig så er overgrepene som beskrives i denne saken er verre enn både Alvdal- og Fritzl-saken til sammen, sier vedkommende som kjenner sakens detaljer.

Barna er nå plassert i forskjellige fosterhjem. De er avhørt av eksperter på overgrep på Barnehuset på Hamar. Det skal ikke være motsetninger i de to miste barnas forklaringer.

- Jeg kan bekrefte at dette er en meget alvorlig og omfangsrik sak, sier bistandsadvokat Gunhild Lerum. Hun representerer de tre mindreårige barna.

- Barna har i avhør bekreftet hverandres forklaringer, sier advokat Lerum.

Ingen tekniske spor De tre barna som skal være misbrukt har også blitt undersøkt av medisinsk personell.

Det skal ikke være funnet tekniske spor som beviser eller tyder på at de har vært utsatt for seksuelle overgrep. Heller ikke barnehagepersonell - som i flere år hadde nær kontakt med barna - har rapportert eller forklart seg om forhold som styrker bevisene om at barna har blitt utsatt for seksuelt misbruk og grov vold.

Ved siden av moren og stefaren (far til de to yngste barna) skal også en onkel av barna og en bekjent av familien blitt beskyldt for grove seksuelle overgrep.

Ingen av disse har blitt siktet for forholdene.

Forandret forklaringer Familien flyttet til kommunen på Østlandet i 2008. Barnevernet i deres forrige hjemkommune varslet da barnevernet i den nye hjemkommunen om familien.

Dagbladet får bekreftet at barnevernet i de to aktuelle kommunen har fulgt familien svært tett. Men det skal ikke være noen meldinger om seksuelle overgrep, før etter at samtlige tre barn i fjor vår ble plassert i fosterhjem.

Den nå 15 år gamle gutten - storebroren - har avgitt flere forklaringer til politiet. Dagbladet får bekreftet at han skal ha forandret forklaringer, og i det siste politiavhøret - som også er tatt på opp på video - skal han ha innrømmet selv å ha begått overgrep mot sine to yngre brødre.

15-åringen skal i det siste politiavhøret innrømmet at han har forklart seg uriktig om flere forhold. Samtidig skal han ha opprettholdt anklagene mot moren og stefaren.

De siktede foreldreparet ble løslatt i fjor vår, noen dager etter anmeldelsen. Hvis politijurist Åvitsland innstiller på at foreldreparet tiltales og statsadvokaten tar ut tiltale, risikerer foreldreparet 21 års fengsel.  

NEKTER: -.Foreldreparet nekter ethvert kjennskap til de grove og alvorlige anklagene mot dem, sier advokat Unni Fries.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEKTER: -.Foreldreparet nekter ethvert kjennskap til de grove og alvorlige anklagene mot dem, sier advokat Unni Fries. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer