Mor og far blir bedre

Dagens småbarnsforeldre vil bli gode ungdomsoppdragere. Aldri tidligere har foreldre krevd så mye av seg selv. Men perfeksjoneringen innebærer også at de krever mer enn noensinne av ungene sine - og av det offentlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barneombud Trond Waage mener det er grunn til å se lysere på framtida.

- Alt tyder på at vi blir bedre foreldre. Rapporter fra andre europeiske land peker i samme retning: Aldri tidligere har så mange tatt oppdragerrollen så alvorlig, sier han.

Selvstendige

Ifølge barneombudet er autoritetsfamilien på vei ut. Den erstattes av forhandlingsfamilien, der de voksne har forlatt kommandorollen til fordel for dialogen. Foreldre forhandler med sine barn om innkjøp, aktiviteter og ferier. Resultatet blir på sikt tenåringer med større evne til å hevde sin rett.

- Dessuten blir de mer selvstendige og mindre autoritetstro, mener Waage.

Barneombudet har de siste årene deltatt i en rekke internasjonale samlinger med barneoppdragelse på dagsordenen.

- Vi ser en sterk tendens til at foreldre ønsker mer informasjon om hvordan de skal bli flinkere med ungene sine. Storsamfunnets utfordring er å skaffe dem oppdatert og ny kunnskap om moderne barneoppdragelse. Her har vi et viktig informasjonsansvar.

Vil lykkes

- Men det hevdes jo at foreldre i dag bruker mer tid på jobben og mindre tid på ungene? - Fordi både far og mor er opptatt av karriere, vil de ha kvalitet med barna når de er sammen med dem. De krever større fleksibilitet av arbeidsgiveren. Kanskje må vi omvurdere oppfatningen av når barn trenger de voksne mest. Mitt inntrykk er at det å få barn ikke først og fremst er en genetisk reproduktiv affære, men at dagens småbarnsforeldre ser på det som et familieprosjekt som de gjør hva de kan for å lykkes med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer