- Mor og fem barn kraftig traumatisert etter fire uker i Syria

Far siktet for frihetsberøvelse.

TRAUMATISERT: - Det er en veldig traumatisert mor og barneflokk etter det som har skjedd de siste fire ukene, sier advokat Vidar Helgheim til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
TRAUMATISERT: - Det er en veldig traumatisert mor og barneflokk etter det som har skjedd de siste fire ukene, sier advokat Vidar Helgheim til Dagbladet. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en veldig traumatisert mor og barneflokk etter det som har skjedd de siste fire ukene, sier advokat Vidar Helgheim til Dagbladet.

Han representerer moren og de fem barna som ble tatt med av sin far og mann til Syria. Moren trodde de skulle på ferie til Tyrkia, men faren - som er kjent av norske myndigheter som islamist - tok familien med til Syria.

Dagbladet fortalte i formiddag at familien på sju kom hjem til Norge i går. Moren kontaktet norske myndigheter om hjelp, men familien kom seg ut for egen hjelp. Barna er fra ett til åtte år.

- Det er tragisk. Nå må de få den behandlingen de skal, sier Helgheim.

Siktet Lensmannen i kommunen der familien er hjemmehørende opplyser til Dagbladet at faren allerede for flere uker siden ble siktet for frihetsberøvelse.

- Ektemannen ble tidlig siktet for frihetsberøvelse, og den siktelsen står ved lag. Det var en nærstående i familien hennes som kontaktet oss og var engstelig for hvor de hadde reist. Først ble de etterlyst internasjonalt med henblikk på å finne ut hvor de oppholdt seg. Nokså umiddelbart etter at vi fant ut at de var i Syria ble han siktet for frihetsberøvelse, sier lensmannen til Dagbladet.

- Han ble pågrepet da de kom hjem. Vi kan ikke gå i detalj om hvordan vi har etterforsket saken, men vi har brukt de nasjonale og internasjonale politkanalene som finnes, og også gått igjennom UD og norske utenriksstasjoner.

Islamist Familien skal ha vært i Syria i omkring en måneds tid.

Norske myndigheter ble for en stund siden kontaktet av moren i familien, som er hjemmehørende i Nord-Norge, og bedt om hjelp til å komme ut av det borgerkrigsherjede landet.

Dagbladet får bekreftet at norsk politi, sammen med Utenriksdepartementet, har jobbet med saken.

Flere ber om hjelp Dagbladet fortalte i går hvordan flere norske islamister har bedt myndighetene om hjelp til å komme hjem igjen, etter at opphold under de ekstremt kaotiske tilstandene i borgerkrigsområdene i Syria og Irak ikke ble slik de ønsket.

- Noen få personer med norsk tilknytning har kontaktet norske myndigheter og bedt om hjelp til å komme seg ut fra Syria, bekreftet informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Vanskelig Dagbladet er kjent med familier til nordmenn som har sluttet seg til Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL) har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme seg ut fra det borgerkrigsherjede landet.

Problemet til norske myndigheter er at det nærmest umulig å hjelpe de som har sluttet seg til terrorgruppa ut av Syria. Norske myndigheter kan først aktivt hjelpe de som vil hjem, etter at de har kommet seg over grensa til Tyrkia.