Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor rasende etter ny snuoperasjon i kampen for Alethia (21)

Døve Alethia (21) bor med demens og psykiatri, og trodde hun hadde vunnet over Søgne kommune. Så kom sjokkbeskjeden.

KOMMUNEN SNUR: Mens Alethia Elliott sier datteren tar skade av prosessen som pågår, etter at administrasjonen i kommunen funnet en måte å utsette vedtaket fra kommunestyret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMMUNEN SNUR: Mens Alethia Elliott sier datteren tar skade av prosessen som pågår, etter at administrasjonen i kommunen funnet en måte å utsette vedtaket fra kommunestyret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

På grunn av kommunesammenslåingen med Kristiansand vil Søgne kommune likevel bare betale for Alethia Elliotts opphold ved et spesialtilbud i Vestfold fram til juni.

Det var sjokkbeskjeden mamma Inger Johanne Elliott fikk i går kveld. En lang kamp for datterens framtid går dermed inn i enda en ny fase.

- Jeg er fykende forarget. Dette er helt absurd, en hån mot kommunestyrets vedtak som støttet opp om Alethias behov. At administrasjonen kan få seg til å gjøre noe sånt er helt hinsides, sier mamma Inger Johanne til Dagbladet fredag.

Hun sier datteren tar fysisk og psykisk skade av denne hittil siste vendingen i saken.

- Hun sier hun ikke orker å være i Søgne uten vennene sine på Signo, hun drar seg inn i seg selv og kommuniserer ikke med oss. Jeg forventer at dette ordner seg, også av hensyn til min datters psykiske helse, sier Elliott.

- Ulovlig

Dagbladet har tidligere skrevet om døve Alethia og hennes kamp for å få et botilbudet familien mener er verdig, selv om dette tilbudet er i annen kommune. I dag bor Alethia blant psykiatri og demens i Søgne kommune, uten hjelp fra ansatte som kan skikkelig tegnspråk.

Alethia og familien vant omsider fram, etter at lokalpolitikere fattet et vedtak som var ment til å overkjøre administrasjonen.

Administrasjonen i Søgne mener de har gitt Alethia et godt nok tilbud i kommunen. Dermed slipper de å betale for et mer kostbart opplegg ved Signo i Vestfold, hvor Alethia har bodd i flere år.

Alethia Elliotts advokat, Anne Sundøy, sier det ferske vedtaket fra Søgne kommune er ulovlig.

- Jeg er mildt sagt sjokkert over at administrasjonen i Søgne kommune ikke lojalt følger opp enkeltvedtaket som er fattet av kommunestyret, sier hun til Dagbladet.

Kommunalsjef Svein Resset skriver nå i en epost at «Søgne kommune har i utgangspunktet ikke mandat til å inngå avtale som går ut over 31.12.19 pga at kommunen legges ned, og det etableres ny kommune», skriver Fædrelandsvennen.

- Forvaltningsloven setter strenge vilkår for når forvaltningen kan omgjøre vedtak til ugunst etter eget tiltak. Disse vilkårene er ikke oppfylt i denne saken, noe som fører til at administrasjonens omgjøring av vedtaket er ugyldig. Søgne kommune må inngå en tidsubegrenset avtale med Signo Vivo i samsvar med kommunestyrets vedtak i saken, kommenterer advokat Sundøy.

Frustrert ordfører

Alethia Elliott er døv, har utviklingshemming og kommuniserer bare på tegnspråk. Hun er vant til å bo med jevnaldrende døve med tilleggsfunksjonshemninger på Signo skole- og kompetansesenter i Sandefjord kommune.

- Jeg kan ikke se at administrasjonen har hjemmel til å gjøre dette, sier ordfører Astrid Hilde til Dagbladet i dag.

Hun minner egen administrasjon om at det ikke er noen tidsbegrensning for vedtaket som ga Alethia plass på Signo.

- Dette er i praksis en omgjøring av vedtaket som kommunestyret har gitt. Vedtaket er like bindende for ny kommune som for den gamle. Jeg tror ikke Kristiansand kommer unna å måtte dekke oppholdet på Signo, legger hun til.

Alethias kamp

Våren 2019 avsluttet Alethia videregående skole og hjemkommunen Søgne overtok det videre ansvaret for henne.

Alethia har fått tildelt bolig, arbeidstilbud og fritidstilbud i Søgne, hvor hun er alene som døv med tilleggsfunksjonshemninger. Mor opplever at kommunen forsøker å presse familien hennes til å flytte:

- I mange år har jeg følt at Alethia og vår familie bare er et problem for Søgne kommune. At de helst vil bli kvitt oss, fordi vi har spesielle behov som koster penger, har Inger Johanne Elliott sagt.

Alethia ønsker å fortsette å bo på Signo Vivo, et tilbud for voksne døve med tilleggsfunksjonshemninger, men det nektet administrasjonen i Søgne kommune. De mener oppholdsprinsippet gir kommunen rett til å skaffe et tilbud lokalt, og sier den nye boligen hennes i Søgne er mer enn god nok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media