BEKYMRET: Stortingspolitiker Linda Helleland (H) er bekymret for situasjonen i barnevernet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEKYMRET: Stortingspolitiker Linda Helleland (H) er bekymret for situasjonen i barnevernet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Mor slutter ikke å ruse seg selv om barnet får gratis skolefritidsordning

Høyre mener barnevernet gir foreldrene for mange sjanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre og Kristelig folkeparti er opprørt over tilstanden i barnevernet, som Dagbladet har beskrevet de siste dagene.

- I Norge har vi et sterkt foreldrevern og et svakt barnevern, i den forstand at foreldrene får veldig mange sjanser, sier Linda Helleland, som er familiepolitisk talskvinne for Høyre.

Nå ber hun og Øyvind Håbrekke (krF) barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) om å ta tak i saken.

«Nok er nok» Helleland reagerer sterkt på at det i gjennomsnitt tar tre år fra en sak kommer til barnevernet og til det blir vedtak i Fylkesnemnda om å ta barna ut av hjemmet, slik Dagbladet skrev i går.

Opplysningen er hentet fra en fersk rapport fra et utvalg ledet av psykolog Magne Raundalen.

Helleland mener at alle hjelpetiltakene som tilbys når barnevernet får melding om svikt i omsorgsevnen fører til at det går for lang tid før barna får den beskyttelsen de trenger.

- Barnevernet prøver kanskje for mange ting før de sier at «nok er nok, dette barnet lider av omsorgssvikt og nå kan ikke foreldrene få flere sjanser». Mor slutter ikke å ruse seg selv om barnet får gratis skolefritidsordning, sier hun til Dagbladet.

- Akutt Helleland oppfordrer barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til å sette igang konkrete tiltak.

- I løpet av de siste sju årene med rødgrønn regjering har det vært fire barneministre, og situasjonen i barnevernet har bare blitt mer og mer akutt og alvorlig, sier hun.

Hun ber Lysbakken om å umiddelbart sende ut en instruks til hele BUF-etat.

- Den instruksen må handle om at den overivrige bruken av hjelpetiltak som Skolefritidsordningen må bremses, sier Helleland, som er bekymret for at BUF-etat har svulmet opp på bekostning av barnevernet i kommunene.

- De har støvsugd kommunene for barnevernskompetanse, sier hun.

Statlig «overgrep» Også i Kristelig folkeparti er det stor bekymring over hvordan det står til i barnevernet.
- Lysbakken må legge fram en opptrappingsplan, sier Øyvind Håbrekke (kF) , andre nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Øyvind Håbrekke synes tre år er lang tid før det gjøres vedtak om å ta barna ut av hjemmet ved omsorgssvikt, men er minst like bekymret for hva slags tilbud barna får etterpå.

- Hvis de ikke får det bedre enn de hadde det i hjemmet, begår jo staten nærmest et overgrep mens de er under barnevernets omsorg.
Håbrekke mener det er vanlig at barn flyttes rundt mellom fosterhjem og institusjoner, og underveis gradvis utvikler større problemer.

Ond sirkel - Det er ikke uvanlig å være innom to, tre, fire fosterhjem i barndommen. Da har barnet ingen stabilitet og ingen familie, og går ut i voksenlivet uten å ha noen trygghet, sier han til Dagbladet.

Håbrekke beskriver en ond sirkel hvor barnet stadig blir mer krevende å ha med å gjøre, fosterforeldre som ikke får noen støtte fra barnevernet og til slutt gir opp, og at barnet deretter omplasseres i et annet fosterhjem.

- Veldig mange fosterforeldre forteller at de ikke får den hjelpen de trenger i dag, sier Øyvind Håbrekke.

BEKYMRET: Stortingsrepresentant for KrF Øyvind Håbrekke er bekymret for situasjonen i barnevernet. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
BEKYMRET: Stortingsrepresentant for KrF Øyvind Håbrekke er bekymret for situasjonen i barnevernet. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer