Mor, stefar og fem venner siktet for overgrep mot fire barn

Bygd i Hedmark rystes av sju siktelser. Film og bilder av overgrepene skal være beslaglagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sju personer som alle er bosatt i et lite bygdesamfunn i Nord-Østerdal er nå siktet i en omfattende overgrepssak.

Ofrene er fire barn som alle er under 14 år gamle. Noen av barna skal være utsatt for gjentatte overgrep, og alle har forklart seg om saken i dommeravhør.

- Dette dreier seg om alvorlige overgrep som omfattes av sedelighetskapittelet i Straffeloven. Det er flere siktede og flere fornærmede, men jeg vil ikke gå inn på relasjonen mellom dem, sier politiadvokat Liv Heidi Bjerkmo.

Hun opplyser at opprullingen av saken kom i gang da barnevernet fikk en bekymringsmelding fra en anonym tipser og anmeldte forholdet, men vil ikke gå ut med flere opplysninger om saken. De første siktelsene skjedde allerede høsten 2008, men etterforskningen har blitt stadig mer omfattende de siste ukene.

Mor pågrepetMoren til to av barna er blant de siktede, og ble for en uke siden pågrepet og besluttet varetektsfengslet i åtte uker. Hennes tidligere samboer, som var de to barnas stefar, har sittet fengslet siden november i fjor.

Mannen skal ha voldtatt barn og har den alvorligste siktelsen mot seg, mens kvinnen er siktet for annen seksuell omgang med barn under 14 år samt en mindre alvorlig bestemmelse.

I tillegg er hele fem andre menn fra forskjellige husstander siktet for ulike forbrytelser knyttet til overgrepene.

Etter det Dagbladet erfarer skal noen av mennene ha utført sexhandlinger mens barn måtte se på. Andre er siktet for å ha filmet eller tatt bilder av enkelte av overgrepene som ble begått mot de mindreårige. Både bilder og video som kan stamme fra disse situasjonene er beslaglagt av politiet.

Overgrepene skjedde ifølge etterforskningen i det daværende samboerparets hus og i en campingvogn de disponerte, trolig i 2007, men tidsperioden er ennå uklar.

Barnevernet tok hånd om to av barna da saken ble kjent for halvannet år siden.

- I denne saken er det ikke noe tvil om at det har blitt begått seksuelle overgrep mot barn. Det er i seg selv alvorlig, men dette er en spesielt alvorlig sak. Her er det ganske mange voksne som har sviktet, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reistad Hansen til Dagbladet.

Etterforsker fortsatt
Det er gjort mange avhør av både voksne og barn i hedmarksbygda, men politiet utelukker ikke at enda flere personer kan være involvert. Etter det Dagbladet får opplyst frykter etterforskerne blant annet at det kan finnes ofre som så langt ikke har meldt seg.

Advokat Sverre Næss, forsvarer for «stefaren», opplyser til Dagbladet at han foreløpig ikke ønsker å kommentere saken. Ifølge TV 2 er hans klient tidligere straffedømt i en sedelighetssak i utlandet.

Forsvareren til den siktede moren, advokat Steffen Brandstad, vil heller ikke uttale seg om innholdet i saken.

- Min klient har så langt ikke erkjent straffskyld, men vil ta stilling til dette neste uke, da hun skal i avhør på nytt. Vi reagerer imidlertid på at retten godkjente fengsling i åtte uker, noe jeg ikke ser kan være nødvendig, sier Brandstad til Dagbladet.