Mor tappet blod fra sønnen i ei årrekke. Får fire års fengsel

Den danske gutten fikk alvorlig blodmangel.

En enstemmig Herning tingrett har torsdag slått fast at den 36 år gamle mora som var tiltalt for å ha tappet blod fra sønnen i fem år, er skyldig.

- Hun har bevisst og profesjonelt utøvet legemsbeskadigelse på sin sønn, leste dommeren opp i rettssalen, ifølge danske TV 2.

Hun var opprinnelig tiltalt for straffelovens strengeste voldsparagraf, men legene vurderte det dithen at gutten, som nå er sju år gammel, ikke var i reell livsfare.

Derfor dømmes hun for en mildere paragraf, for legemsbeskadigelse av farlig og brutal karakter. Denne har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Mora erkjenner seg delvis skyldig, og brøt ifølge NTB sammen da kjennelsen ble lest opp. Like etter klokka halv to ble hun ilagt fire års fengsel.

Alvorlig blodmangel

Blodtappingen startet allerede da sønnen var knapt ett år gammel, og varte fra juli 2012 til september 2017.

På grunn av alvorlig blodmangel måtte gutten gjennomgå 110 blodoverføringer i denne perioden, og han måtte legges inn på sykehus gjentatte ganger.

Han bor i dag med sin far med sine to søsken, og skal etter forholdene ha det fint, ifølge faren. Han henger etter i sin fysiske utvikling, men ikke intellektuelt.

- Det er en svært uvanlig sak hvor det etter vår mening er snakk om svært grov og langvarig mishandling av et barn, sa påtaleansvarlig Pia Koudahl i Midt- og Vestsjællands Politi til NTB da tiltalen ble kjent.

Moren har erkjent i retten at hun lider av sykdommen Münchhausen by proxy, som brukes om en person som påfører en annen sykdom eller skade for å komme i en situasjon hvor vedkommende selv kan få oppmerksomhet og medfølelse på grunn av barnets sykdom.

Som oftest omhandler dette omsorgspersoner som gjør skade på barn.

Ble videoovervåket

Kvinnen ble arrestert 25. september 2017. Før dette hadde politiet fulgt med via videoovervåkning som var satt opp i kvinnens hjem mens hun gjennomførte en blodtapping.

Ifølge DR ble et av opptakene vist i retten. Der gutten lå på ei seng og kikket på en iPad, mens mora fylte sprøyte etter sprøyte med blod gjennom et innoperert kateter og la dem på bordet ved siden av senga.

Da hun var ferdig kom politiet inn og pågrep kvinnen. De hadde sett at mora hadde for vane å skylle ut blodet i toalettet etter tappingen. Det var derfor viktig å gripe inn før hun kvittet seg med bevismaterialet.