Mor til avdød13-åring: - Hun gjorde alle normale ting og virket normal

Nekter straffskyld for alt etter dødsfallet på Beitostølen.

SIER ALT VIRKET NORMALT:  Advokat Aasmund Olav Sandland sammen med moren til 13-åringen, som ble funnet død i en hytte i Valdres nyttårsaften, under fengslingsmøte i Gjøvik tingrett i januar i år. Foto: Heiko Junge,  NTB Scanpix.
SIER ALT VIRKET NORMALT:  Advokat Aasmund Olav Sandland sammen med moren til 13-åringen, som ble funnet død i en hytte i Valdres nyttårsaften, under fengslingsmøte i Gjøvik tingrett i januar i år. Foto: Heiko Junge,  NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Moren (45) som er tiltalt for grov omsorgssvikt mot datteren på 13 år, sier hun ikke så at datteren var i ferd med å dø før det skjedde i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften.

- Vi hadde fyrverkeri, vi gledet oss, og skulle spise andebryst. Det var nyttårsaften. Vi hadde også spart noen julegaver fra julaften som vi skulle åpne. Dagene før hadde vi måltider, hun spiste. Jeg så det ikke, sier hun i et intervju med TV 2.

Datteren veide 21 kilo og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) så lav som 8,8 da hun døde.

- Det er dette som er så rart. Hadde hun virket svekket, hadde jeg reagert, men hun gjorde alle normale ting og virket normal. Jeg så det ikke, sier moren.

Tiltalt i forrige uke

Onsdag i forrige uke kom tiltalen mot moren. Den beskriver hvordan moren gjentatte ganger skal ha forsøkt å unndra seg helsehjelp og inngripen. Moren skal ikke ha benyttet seg av tilbud i barne- og ungdomspsykiatri for datteren, selv om dette ble satt som en forutsetning da jenta ble utskrevet fra sykehus.

Hun unnlot også å ta datteren med på kontroller hos fastlegen, ifølge tiltalen. Ved ett tilfelle skal hun ha nektet å bestille time hos lege, til tross for at datteren uttrykkelig ba om det av bekymring for sin egen helse.

Strafferammen for hovedbestemmelsen er 15 års fengsel.

Nekter straffskyld

Moren nekter straffskyld på alle tiltalepunkter. Trolig kommer ikke saken opp for retten før etter nyttår.

Etter dødsfallet iverksatte fylkesmennene i Oppland og i Oslo og Akershus gransking av hvordan 13-åringen ble behandlet av helsetjeneste, skole og barnevern.

Barnevernet i Bærum og Valdres fikk skarp kritikk, mens granskingen konkluderte med at skolene hadde strukket seg langt i oppfølgingen, men at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.

Statens helsetilsyn undersøker forholdene rundt helsehjelpen jenta fikk, men tilsynet er ikke avsluttet ennå. Politiet har ikke endelig konkludert i spørsmålet om det skal startes etterforskning av andre etater.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer