SORG: Enka etter den drepte soldaten, David Johnson, Myeshia Johnson, tok imot kista da den ankom Miami tirsdag. USAs president Donald Trump anklages for å ha vært særdeles ufølsom da han ringte for å kondelere henne. Foto: AWPLG via AP
SORG: Enka etter den drepte soldaten, David Johnson, Myeshia Johnson, tok imot kista da den ankom Miami tirsdag. USAs president Donald Trump anklages for å ha vært særdeles ufølsom da han ringte for å kondelere henne. Foto: AWPLG via APVis mer

Mor til drept soldat: - Trump var respektløs mot sønnen min

USAs president i storm av kritikk etter at soldater ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Donald Trump, møtes med hard kritikk fra familien til soldaten, La David T. Johnson (25), som ble drept under et oppdrag i Niger.

- President Trump var respektløs mot sønnen min, datteren min og også meg og mannen min, sier Johnsons mor, Cowanda Jones-Johnson, til Washington Post.

STILT TIL VEGGS: Donald Trump skulle svare på et spørsmål om hvorfor han ikke har uttalt seg om soldater som ble drept i Niger. I stedet for valgte han å kritisere sin forgjenger, Obama. Video: Det hvite hus / Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Hun og kongressrepresentant Frederica S. Wilson var til stede da Trump ringte til Johnsons enke, Myeshia Johnson, for å kondolere. Samtalen foregikk på en høytalertelefon.

- Syk mann

- Trump sa til enka at ektemannen «må ha visst hva han meldte seg til, men det gjør vel vondt allikevel». Jeg ble rasende. Du minner ikke en gravid, sørgende enke på det. Det var ekstremt ufølsomt. Trump er en syk mann, sier Wilson til CNN.

Hun forteller at hun ble rasende da hun hørte hvordan Trump ordla seg og forsøkte å få snakke med ham etterpå uten å lykkes.

- Demokratisk kongressrepresentant totalt diktet opp hva jeg sa til kona til en soldat som døde i strid (og jeg har bevis). Trist! skriver Trump selv på Twitter.

Mora til soldaten, Cowanda Jones-Johnsen var imidlertid også til stede under samtalen. Overfor Washington Post vil hun ikke utdype, men bekrefter at ordene falt slik Wilson sier.

- Fullstendig respektfull

Trump har ikke forklart hva slags bevis han har. Pressetalspersonen hans, Sarah Huckabee Sanders, sier at samtalen ikke ble tatt opp, men at flere medarbeidere var i rommet sammen med presidenten under samtalen, inkludert stabsjef John F. Kelly.

- Samtalen var fullstendig respektfull. Den vanskeligste jobben han må gjøre, er samtaler som dette. Jeg synes det er forferdelig at kongressrepresentanten har politisert Trumps kondolanse, sier Sanders.

Johsons familie var på vei for å ta imot kista da Trump ringte.

- Enka gråt hele tida, og da hun la på, så hun på meg og sa: «Han husket ikke en gang navnet hans». Det er den sårende delen av samtalen. Hun var rystet. Trump fikk henne til å gråte, sier Wilson til MSNBC.

Feil om Obama

Trump har, ifølge Det hvite hus, ringt pårørende til alle de fire soldatene som ble drept i Niger 4. oktober. Samtalene kom etter at Trump mandag og tirsdag feilaktig hevdet at hans demokratiske forgjenger, Barack Obama, ikke hadde pleid å ringte til familiene til drepte soldater.

Det fikk mange Obama-medarbeidere til å reagere sterkt.

- Du kan spørre general Kelly om han fikk en telefonsamtale fra Obama, sa Trump for å understreke sitt poeng under et intervju med Fox News Radio.

Kelly, som nå er Trumps stabsjef, var generalløytnant da sønnen Robert tråkket på en landmine og ble drept i Afghanistan i 2010. Selv har Kelly vært svært tilbakeholden med å snakke om sønnen offentlig. Trump trekker ham imidlertid midt inn i sin egen kontrovers.

Mer kritikk

Onsdag dukket det også opp andre pårørende som ikke var særlig imponert over hvordan Trump hadde opptrådt da deres kjære hadde blitt drept i strid.

- Jeg liker ikke at jeg ble bedt om å holde meg nær telefonen fordi jeg skulle få en samtale fra president Trump. Den samtalen kom aldri, sier Whitney Hunter til CNN.

Ektemannen Jonathon Michael Hunter (23) var soldat og ble drept i august da konvoien hans ble angrepet av en selvmordsbomber.

Onsdag skrev også Washington Post at Trump i en telefonsamtale i juni hadde lovet 25.000 dollar (om lag 200.000 kroner) til faren til til soldaten Dillon Baldridge (22), som ble drept i Afghanistan, men at Trump aldri hadde sendt ham pengene.

Først onsdag, etter at Washington Post, omtalte situasjonen kom sjekken fra Trump.

- Sjekken er blitt sendt. Det er motbydelig at mediene tar noe som skulle blitt anerkjent som en sjenerøs og ærlig, privat handling, og bruker det til å fremme sin egen agenda, sier talsperson for Det hvite hus, Lindsay Walter, til CNN.