Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor til offer: - Det hjelper ikke å si unnskyld

I dag møter Erik Andersen (57) sitt første påståtte offer.

MOR TIL OFFER: Mener det ikke hjelper at Erik Andersen vil si unnskyld. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MOR TIL OFFER: Mener det ikke hjelper at Erik Andersen vil si unnskyld. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SKI/OSLO (Dagbladet): - Det hjelper ikke å si unnskyld, sier moren til et av ofrene til Dagbladet.

Lommemannen-tiltalte Erik Andersen (57) ba under sin forklaring i går alle de fornærmede ofrene om unnskyldning.

- Jeg er lei meg for det jeg har gjort. Jeg kan godt tenke meg å møte alle barna som ønsker det, og forklare dem at det er min skyld, gjentok Andersen flere ganger i sin forklaring i Follo tingrett i går.

Slet på skolen
Andersen har også gitt uttrykk for at han tror på at alle de 66 barna har blitt utsatt for et overgrep, selv om han erkjenner straffskyld for forholdet eller ikke. Dagbladet har møtt moren til et av ofrene som politiet mener Erik Andersen har forgrepet seg mot.

Hendelsen skal ha skjedd i Oslo i november 2000. Andersen erkjenner ikke straffskyld.

- Han lurte på om sønnen min ville hjelpe ham å lete etter noen nøkler. Han spurte sønnen min flere ganger om han kunne ta hånda ned i lommen hans og til slutt gjorde han det, men da han kjente penis, trakk han hånden til seg, sier moren til gutten til Dagbladet.

Moren mener det er for seint å be om unnskyldning.

- Det er alt for seint å si unnskyld, mener jeg. Han bør få sin straff. Hvis han vil si unnskyld får han komme til oss foreldre. Min sønn fikk problemer på skolen og med konsentrasjonen i etterkant av hendelsen. Han har ikke bare ødelagt for min sønn, men for veldig mange andre sønner der ute, påstår moren, som sier at hun følger saken i media.

- Når jeg leser om det begynner jeg å skjelve. Mat smaker vondt og jeg blir rett og slett dårlig av denne saken. Jeg er veldig sint på mannen som gjorde dette mot sønnen min, sier hun.

Møter offer i dag
I dag møter Erik Andersen (57) det første offeret i saken. Det omhandler det mest alvorlige tiltalepunket. Politiet mener Andersen voldtok en gutt i Sund i 1999. Tiltalte nekter for å ha noe med saken å gjøre og mener at gutten lyver.

- Han er godt forberedt på å møte ofrene i retten. Det blir ikke noe spesielt for ham i forhold til den første saken, sier Gunhild Lærum, som forsvarer 57-åringen fra Bergen.

Beate Hamre er bistandsadvokat for gutten som skal vitne i morgen.

- Han kvier og gruer seg til å møte ham, sier Hamre til Dagbladet.

Advokat Siv Hallgren er en av to bistandsadvokater som skal følge rettssaken gjennom hele hovedforhandlingen. Hun representerer en rekke av ofrene i saken. Hun mener Andersen får oppfylt sitt ønske i retten.

- Jeg oppfatter det ikke slik som at han faktisk vil møte hver enkelt, men han får på sett og vis ønske sitt oppfylt. Mange av ofrene kommer hit i retten og det vil bli spilt av en rekke dommeravhør. Hvordan ofrene reagerer på hans budskap er nok veldig forskjellig, sier Hallgren til Dagbladet.

- Et paradoks
Andersen anmeldte gutten for å ha avgitt falsk forklaring, men denne ble senere henlagt som intet straffbart forhold. Hamre sier gutten opplevde motanmeldelsen som en stor påkjenning.

Statsadvokat Per Egil Volledal kaller det et paradoks at Andersen ønsker å be de fornærmede om unnskyldning, samtidig som han har anmeldt den ene gutten.

- Akkurat det framstår ikke som så forsonende, sier Volledal til Dagbladet.

Dagbladet følger utviklingen i Follo tingrett i dag.

UNNSKYLDER SEG: Erik Andersen fortalte sin livshistorie i går. I løpet av sin forklaring unnskyldte han seg oerfor ofrene flere ganger. Tegning: Ørjan Jensen
UNNSKYLDER SEG: Erik Andersen fortalte sin livshistorie i går. I løpet av sin forklaring unnskyldte han seg oerfor ofrene flere ganger. Tegning: Ørjan Jensen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media