Mor til voldtatt niåring bannlyst etter datterens abort

Katolsk erkebiskop i Brasil vekker sinne.

LYSER I BANN: Erkebiskop Jose Cardoso Sobrinho forklarer media hvorfor den voldtatte niåringens mor og legeteamet som utførte aborten er bannlyst. Foto:  AFP PHOTO/Alexandre Gondim
LYSER I BANN: Erkebiskop Jose Cardoso Sobrinho forklarer media hvorfor den voldtatte niåringens mor og legeteamet som utførte aborten er bannlyst. Foto: AFP PHOTO/Alexandre Gondim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Den lille brasilianske jenta ble voldtatt av stefaren sin og var gravid med tvillinger. Også legene som utførte abortinngrepet er bannlyst av erkebiskop Jose Cardosa Sobrinho.

At erkebiskopen iverksatte bannlysing av jentas familie og legene, men ikke av seksualovergriperen, har satt sinnene i kok.

— Svangerskapsavbrudd er mye mer alvorlig enn å drepe en voksen. Ufødte barn er definitivt uskyldige. Å ta deres liv kan ikke oversees, uttalte Sobrinho til Times korrespondent i São Paulo.

Abort er ulovlig i Brasil, bortsett fra etter voldtekt eller når mors liv er i fare. Niåringens leger mente at begge kriterier var oppfylt og at jenta ikke ville overleve tvillingfødselen.

Tragisk uansett
Pater Pål Bratbak i Oslo katolske bispedømme sier til Dagbladet at kirken alltid tar den svakestes parti, i abortspørsmål er det alltid de ufødte barna.

—?To menneskeliv har gått tapt. Denne saken er tragisk uansett hvordan man ser på den. De som utfører eller medvirker til abort ekskommuniseres automatisk i den katolske kirken. For å være skyldig for å ha utført en synd må man være fullt bevisst på hva man gjør, og man kan sette spørsmålstegn om moren til niåringen var i stand til det. Hun må jo også være knust. Kanskje bebreider hun seg selv ubegrunnet fordi hun brakte overgriperen inn i datterens liv.

—?Hvorfor bannlyses moren, men ikke stefaren?

—?Han er også utestengt fra den katolske kirken, men ikke juridisk som moren og legene. Stefaren kan ikke motta nattverd og nektes innpass til han viser anger og ber om tilgivelse.

—?Sjansen var stor for at niåringen ville dødd hvis hun ble nektet abort etter voldtekten. Hvordan ville det da stilt seg for den katolske kirken?

—?Et vanvittig dilemma. Vi hadde aldri møtt et så tragisk tilfelle på en måte som bare gjør vondt verre, sier pater Pål Bratbak.

Dobbel tragedie
Professor Janne Haaland Matlary er katolikk og med i Vatikanets råd for rettferdighet og fred. Hun understreker overfor Dagbladet at hun ikke kjenner saken om niåringen og derfor avstår fra å kommentere enkeltheter.

—?Dette høres ut som en dobbel tragedie. Sanksjoner mot et barn som er gravid virker umenneskelig. Latinamerikanske biskoper er ofte veldig konservative — en konservatisme vi ikke kjenner oss igjen i i Europa, sier Matlary.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer