TILTALT: Mora til den 13-år gamle jenta som ble funnet død på ei hytte i Valdres nyttårsaften, er nå tiltalt for grov omsorgssvikt. Her sammen med sin forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland . Foto: Bjørn Langsem 
TILTALT: Mora til den 13-år gamle jenta som ble funnet død på ei hytte i Valdres nyttårsaften, er nå tiltalt for grov omsorgssvikt. Her sammen med sin forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland . Foto: Bjørn Langsem Vis mer

13-åring funnet død i hytte på Beitostølen

Mor tiltalt for grov omsorgssvikt etter at datteren døde: - Vi trenger ikke å ta noe standpunkt til om det foreligger mobbing

Statsadvokaten sier mor uansett hadde ansvar for å skaffe datteren nødvendig hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at mora til jenta (13) som døde av avmarging i ei hytte på Beitostølen er tiltalt for grov omsorgssvikt.

Strafferammen for dette er 15 år i den nye straffeloven. Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe sier det er for tidlig å si hva slags straffenivå som vil være riktig.

- Det er en dypt tragisk sak uansett hvordan en vrir og vender på det, og vi er heller ikke kjent med noen sammenliknbar sak som har vært i retten, sier Dymbe til Dagbladet.

Mobbing sidetema

Den nå tiltalte kvinnen har forklart at datterens liv ble ødelagt av mobbing, og at hun kjempet en håpløs kamp. Dymbe sier dette vil bli et tema i rettssaken, men at det ikke er hovedpoenget.

- Vi trenger ikke å ta noe standpunkt til om det foreligger mobbing. Det er bakgrunnsinformasjon som vil bli en del av rettssaken, men det er ikke det som er sakens ramme og kjerne. Det er at den som har et foreldreansvar må sørge for at barnet blir ivaretatt. Hun hadde et selvstendig ansvar, uansett hva som har skjedd tidligere, sier Dymbe.

«Kvalifisert skivebom»

Av tiltalen kommer det fram at kvinnen 18. september i fjor skal ha nektet å bestille legetime til datteren, selv om datteren «uttrykkelig ba om dette på grunn av bekymring for egen helse».

- Det er ikke slik at datteren hele tida ønsket behandling, dette var et enkelttilfelle. Hovedregelen var at hun selv også ikke ønsket, eller så behov for, behandling, sier Dymbe.

Kvinnens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, sa i dag tidlig til Dagbladet at han så på tiltalen som en kvalifisert skivebom, og at det ikke skulle vært en straffesak. Dymbe ønsker ikke å svare på det, men sier de har vurdert saken grundig.

I tiltalen heter det blant annet:

«I tiden etter utskrivelse fra Drammen sykehus 5. februar 2015 og frem til 31. desember 2015 i Lommedalen i Bærum kommune og på Beitostølen i Øystre Slidre kommune og/eller andre steder, unnlot hun gjentatte ganger å sørge for at hennes datter fikk nødvendig helsehjelp og behandling, og vanskeliggjorde at helsetilstanden hennes kunne oppdages av andre offentlige myndigheter».

Ba datteren ha på vekter

Det listes videre opp at mor blant annet avslo tilbud og anbefalinger om behandling fra spesialisthelsetjenesten, blant annet ved at hun i april 2015 avsluttet behandlingen ved BUPA Drammen, til tross for at dette var et vilkår/sterk anbefaling for utskrivelsen fra Drammen sykehus 5. februar 2015.

Videre tok mor heller ikke mot tilbud om behandling ved BUP Vinderen våren 2015, heter det.

Det framkommer også at hun 22. mai 2015 sendte datteren en SMS hvor hun ba henne ta på seg vekter og løse klær da hun skulle veies av barnevernet på Drammen sykehus.

Statsadvokat Dymbe sier opplysningene i tiltalen i stor grad stammer fra elektronisk kommunikasjon mellom mor og datter.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gjort undersøkelser i saken, og konkluderte med at både skoler og kommunen hadde strukket seg svært langt for å følge opp jenta, men konkluderte også med at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.