MOR UTØYA:  Monica Bøsei har bygget opp Utøya gjennom over 20 år. Her er hun fotografert under Utøya-leiren i 2009.

Foto: Privat
MOR UTØYA: Monica Bøsei har bygget opp Utøya gjennom over 20 år. Her er hun fotografert under Utøya-leiren i 2009. Foto: PrivatVis mer

«Mor Utøya» blant de første som ble drept

Monica Bøsei (45) hadde bare få dager igjen av sin 20 år lange karriere på Utøya. Fredag var hun blant de første som ble offer for drapmannens kuler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var Monicas siste måned på jobb på Utøya, sier Martin Henriksen, tidligere leder i AUF og styreleder Utøya AS.

- Vi hadde planlagt å lage en større markering for henne til høsten, hvor vi takket henne for den enorme innsatsen hun har lagt ned på øya. Dessverre får vi aldri den muligheten.

Rørt Stoltenberg Tobarnsmoren Monica Bøsei var daglig leder i Utøya AS, og har ledet leir-virksomheten i over 20 år. Hun har gjennom alle disse årene tatt imot unge AUFere med stor omsorg og varme, og hun har en spesiell plass i hjertet til mange i Arbeiderpartiet.

Jens Stoltenberg var tydelig beveget da han trakk fram Bøsei i sin tale i minnegudstjenesten i Oslo Domkirke søndag formiddag.

- «Mange av oss kjente noen som er borte. Enda flere vet om noen. Jeg kjente flere. En av dem var Monica. I rundt 20 år jobbet hun på Utøya. For mange av oss var hun Utøya. Nå er hun død. Skutt og drept mens hun skapte omsorg og trygghet for ungdom fra hele landet».

Drept sammen med politimann Det verserer mange ulike øyenvitneskildringer som beskriver det dramatiske hendelsesforløpet da gjerningsmannen gikk i land på Utøya. Ifølge Martin Henriksen avventer Arbeiderpartiet politiets etterforskning på dette punktet. Det som imidlertid er sikkert er at Monica Bøsei var ett av Anders Behring Breiviks aller første ofre.

Da båten med gjerningsmannen kom til øya, gikk hun ned til fergeleiet sammen med en innleid vakt — som var politimann til daglig.

Et sted mellom fergeleiet og det såkalte hovedhuset ble både Monica Børsei og politimannen drept. Monica Bøseis ektemann var like i nærheten da hun ble skutt.

Ekteparets to døtre var også på Utøya under dramaet. Begge berget livet.

- Monica var et fantastisk menneske. Ei dyktig og engasjert dame som de fleste som har vært på Utøya var på fornavn med. Hun har virkelig vært med på å bygge opp Utøya slik vi har kjent stedet. Henriksen traff Bøsei første gang i 1998. Siden da har de to jobbet tett.

- Hun fikk ting til å fungere, og sørget for at gikk som det skulle. Om hun hadde fått en mistanke om den falske politimannen ville det vært typisk henne å gå ned på fergeleiet for å stoppe han. — Dette er et stort savn for oss alle. Vi skal bygge opp Utøya til å bli enda bedre enn det har vært. Sjelden har engasjement og politikk vært viktigere.
«Vi gråter med dere» Statsministeren fortalte i sin tale at Monica Børseis mann, Jon, og døtrene Victoria og Helene var i Drammen kirke på søndag.

- «Det er så urettferdig. Dere skal vite at vi gråter med dere», sa han til familien.

Bøsei ble 45 år gammel, og er fra Hole i Buskerud. Hun har økonomisk-administrativ utdannelse og er var inntil sin død ansatt som administrasjons- og økonomisjef ved Norsk Maritimt museum (NMM). I sommer ble hun konstituert som museumsdirektør, og hun skulle etter planen starte opp i denne jobben 1. august.

- Hun har arbeidet hos oss i et halvt år, og i løpet av denne tiden har mange rukket å bli veldig glad i Monica, sier Per Norseng, direktør i NMM til Dagbladet.

- Dette er ikke bare et tap for de pårørende, men også et stort tap for museet. Norseng forteller at de ansatte på NMM mottok dødsbudskapet med stort sjokk.

- Hun var energisk, dyktig og ryddig. Og hun ble fort godt likt. Det er så mye man kunne sagt i en situasjon som denne, men det er vanskelig å finne ord, sier Norseng.