Forsvarere: Hilde Marie Ims og Thomas Randby. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Forsvarere: Hilde Marie Ims og Thomas Randby. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Mor ville ta livstruende skadet baby (fire uker) til legen. - Han sa: «Det trenger vi ikke, det er ikke så store skader»

Kvinnen sier barnets far nektet å ta barnet til legevakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 25 år gamle kvinnen som er tiltalt etter at hun ikke tok med sin livstruende skadde datter (fire uker) til legevakta før etter halvannet døgn etter at barnet ifølge politiet ble utsatt for grov vold av sin far (31), startet i ettermiddag sin forklaring i Oslo tingrett.

Hun sier at mannen nektet henne å ta med jenta til legevakta. Barnet ble alvorlig skadet mens hun var i et møte hos Nav på Sagene i Oslo på morgenen 5. januar i år.

- Jeg spurte hva som hadde skjedd. Han sa da at han hadde kommet borti henne med albuen. Jeg tok henne opp, og så hun hadde en hevelse rundt øyet, og at det var rødt der det skulle være hvitt, sier hun i retten.

Statsadvokat Irlin Irgens. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Statsadvokat Irlin Irgens. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Alvorlig skadet

Barnet har fått en alvorlig hjerneskade, og vil trolig aldri kunne verken gå eller sitte oppe, og trolig heller ikke snakke. Kvinnen sier jenta gråt hele dagen, og at hun ikke ville ha mat.

- Jeg sa til mannen min at vi måtte ta henne til legen. Han sa: «Det trenger vi ikke, det er ikke så store skader», sier hun i retten.

Mannen sa i retten i dag at han trodde jenta bare hadde fått en liten skade i øyet, og at han ikke skjønte hvor alvorlig skadet hun var.

- Nektet

Kvinnen sier hun kontaktet en venninne, som kom og så til datteren. Hun var bekymret, men mannen ville fortsatt ikke dra til legevakta. Ifølge politiet fryktet han at barnevernet og politiet da ville kobles inn.

- Han nektet at vi skulle dra til legen, og vi ble hjemme, sier hun.

Først dagen etter dro de til legevakta på Aker sykehus. Derfra ble de sendt videre til Ullevål, hvor det ble konkludert med at jenta hadde alvorlige hodeskader, mulig kraniebrudd, kragebeinsbrudd, og at tilstanden var livstruende. Legene varslet barnevernet og politiet, og foreldrene ble pågrepet samme kveld.

Kvinnen var først siktet for grov vold, men hun ble ikke tiltalt for dette. Kvinnens forsvarer Hilde Marie Ims ba retten i dag «se på hvilket handlingsrom hun har hatt etter at hun kom hjem og fant sitt barn skadet».

Skoleelev

Foreldreparet kommer opprinnelig fra Somalia. Den tiltalte barnefaren har bodd i Norge i 11 år, og er norsk statsborger. Barnets mor kom først til Norge før de giftet seg i 2013. Hun er skoleelev, og går blant annet på norskopplæring.

Jenta og foreldreparet bodde sammen i en leilighet på Sandaker i Oslo. Påtalemyndigheten mener sterke beviser for mannen utført en grov voldshandling mot sin datter, og at han handlet med forsett.

- Et normalt barn

Mannens far sa i retten i dag at jenta gråt en del, men at de hadde blitt fortalt at det var vanlig for små barn under tre måneder.

- Hun var en vanlig jente. Hun gråt da hun var sulten og når det måtte skiftes bleie. Hun sluttet å gråta når jeg plukket henne opp, sier hun i retten.

- Fikk dere sove natte gjennom, eller var det mye våketilstand? spør statsadvokat Irlin Irgens i retten.

- Hun sov mye på dagen, men kunne være våken en del om natta.