DØDE: Fredag døde to år gamle Abdullah Hassan. Foto: Council on American Islamic Relations, Sacramento Valley via AP / NTB scanpix
DØDE: Fredag døde to år gamle Abdullah Hassan. Foto: Council on American Islamic Relations, Sacramento Valley via AP / NTB scanpixVis mer

Mora måtte kjempe mot Trumps innreiseforbud for å treffe dødssyke Abdul (2). Fredag døde han

- Vi måtte si farvel til vårt barn, vårt livs lys.

Fredag døde to år gamle Abdullah Hassan på et barnesykehus i Orlando i California, skriver nyhetsbyrået AP.

Historien om den lille guttens alvorlige sykdom fikk stor oppmerksomhet i mediene, fordi Abdullahs mor, Shaim Swileh, kjempet en flere måneder lang kamp mot amerikanske myndigheter for å få visum til USA for å treffe sin døende sønn.

Bakgrunnen for dette er Donald Trumps mye omtalte innreiseforbud.

Mora ble nektet innreise

I fjor sommer innførte Trump innreiseforbudet, som rammet innbyggere fra åtte land med overvekt av muslimske innbyggere, deriblant Jemen, som er hjemlandet til den lille familien.

Men innreiseforbudet måtte gjennom en real runde i rettsvesenet, før det i juni i år ble erklært gyldig av Høyesterett.

Det førte til store problemer for Abdullah Hassans familie.

Toåringen og faren Ali (22) fikk innreisetillatelse i tide før forbudet ble innført, men moras søknad ble forsinket og seinere avvist da forbudet ble innført.

Abdullah led av en alvorlig genetisk hjernesykdom, som i begynnelse påvirket gå- og taleevnen. For noen måneder siden ble både han og faren innvilget amerikansk statsborgerskap for å motta behandling ved barnehospitalet i Oakland.

Men behandlingen ga ikke de ønskede resultater, og toåringen ble stadig dårligere.

Mens to år gamle Abdullah lå dødssyk i Oakland kjempet mora mot Trumps innreiseforbud.

Hun søkte om fritak fra innreiseforbudet på grunn av den ekstraordinære situasjonen, men det varte og det rakk før hun fikk noe svar.

Fikk visum

Ei uke før jul hadde det fremdeles ikke kommet noe svar. Da gikk det amerikansk-islamske rådet ut og sa at selv om familiens historie var ekstrem, så var den symptomatisk for den situasjonen mange muslimske familier havnet i på grunn av innreiseforbudet.

- Å miste et barn er noen ingen foreldre skal trenge å oppleve, men å ikke få lov til å være der når barnet ditt er i ferd med å dø er helt hinsides forferdelig, sa advokat i organisasjonen, Saad Sweilem.

Abdullahs far, Ali, bønnfalt amerikanske myndigheter om å innvilge visumsøknaden.

- Alt hun ønsker er å holde ham i hånda en siste gang. Hvis jeg kunne tatt ham bort fra respiratoren på flyet, vill jeg tatt ham med til henne. Men det ville han ikke klart, sa faren.

18. desember tok saken en positiv vending for familien. Etter en flere måneder lang kamp med myndighetene fikk Shaim Swileh innvilget visum. Hun fløy til San Francisco dagen etter. Samme dag fikk hun klemme sin døende sønn igjen.

- Vi er knust

Dermed fikk Swileh ei drøy uke med sin to år gamle sønn, som døde fredag.

- Hjertene våre er knust. Vi måtte si farvel til vårt barn, vårt livs lys, sier faren i en uttalelse sendt ut av det amerikansk-islamske rådet.

Fredag samlet sørgende seg i en moske i California for å si farvel til lille Abdullah, før han ble gravlagt på en gravlund like ved

- Med deres mot har denne familien inspirert nasjonen til å konfrontere realitetene i Donald Trumps muslimforbud. I sitt korte liv har Abdullah vært en ledestjerne for alle oss som kjemper mot fremmedhat og familieseparasjon, sier Saad Sweilem.