Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet for drapsforsøk på sønnen:

- Mora sperret inne under drapsforsøket

Kriseteamet i Østre Toten har beredskapsplan klar etter at politiet utvidet siktelsen til å omfatte overgrep mot barn under 14 år.

STERKT PREGET: Bygda er sterkt preget etter drapsforsøket på en 15-åring, som fant sted på Kapp i Østre Toten. Video: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

LENA / GJØVIK (Dagbladet): Situasjonen til 15-åringen som kjemper for livet på Ullevål sykehus er fortsatt uavklart og alvorlig.

På morgenen den 9. oktober skal han ha blitt forsøkt drept av sin egen far. Politiet fant 15-åringen livløs i familiens hus i et boligfelt i Østre Toten.

Ifølge politiet skal det ikke ha blitt brukt våpen under voldshandlingen.

Patruljen som først ankom tok i bruk hjertestarter og satte i gang med livreddende førstehjelp fram til luftambulansen kom til stedet.

Faren ble pågrepet i bilen sin noen hundre meter fra åstedet. Ifølge politiet var mannen rolig da han ble pågrepet. Saken har sendt sjokkbølger gjennom den lille bygda i Østre Toten.

Beredskapsplan

I dag, tolv dager etter den tragiske hendelsen, gikk politiet ut med ny informasjon i saken.

UTVIDET SIKTELSEN: Etterforskningsleder Jopn Eivind Melbye og påtaleansvarlig Mari Lauritzen Hasle informerte i dag om at politiet har utvidet siktelsen mot gjerningsmannen i den tragiske voldshendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTVIDET SIKTELSEN: Etterforskningsleder Jopn Eivind Melbye og påtaleansvarlig Mari Lauritzen Hasle informerte i dag om at politiet har utvidet siktelsen mot gjerningsmannen i den tragiske voldshendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Siktelsen, som fra før dreide seg om drapsforsøk, ble utvidet til også å gjelde seksuell omgang med barn under 14 år.

Faren er siktet for overgrep mot sin 15 år gamle sønn, som nå er alvorlig skadet. Politiet mener at det straffbare forholdet fant sted før fornærmede fylte 15 år.

Politiet har ingen informasjon som tilsier at det er flere fornærmede relatert til overgreps-siktelsen.

- Telefonen ringer i ett sett, sier Gry-Hege Strandbakke, som er leder for kriseteamet i Østre Toten kommune.

Sammen med ordfører Bror Helgestad møtte hun i kveld Dagbladet i rådhuset på Lena for å forsøke å sette ord på hva de og folk i bygda føler. Hendelsen går hardt inn på alle. Også de som jobber med å hjelpe.

- Vi har en beredskapsplan i forhold til hvordan vi skal møte de bekymringene som folk har, sier Strandbakke.

Tøft for hjelperne

Det er ikke bare naboer og innbyggere i bygda som er sjokkert. Også ansatte i politiet som Dagbladet har snakket med innrømmer at dette er en tøff sak.

- Jeg prøver å distansere meg litt og det gjør hele teamet. Hvis vi går for mye inn i detaljer, hvorfor og hva, så tror jeg det blir for tøft å stå i det som fagperson, sier Strandbakke og opplyser om at alle involverte blir debrifet.

- Dette er en vanskelig sak for bygda vår, sier Bror Helgestad.

Han tok over ordførerkjedet i Østre Toten kommune forrige onsdag.

- Folk blir redde og synes det er vanskelig. Da er det viktig å vise omsorg og ta vare på hverandre, sier den nybakte ordføreren.

Begge tror den utvidede siktelsen kommer til å utløse nye spørsmål fra folk i bygda.

- Når en familiefar gjør noe sånt, så er det en bakgrunn for det. Når politiet har funnet ut av det, så må vi bare ta det til etterretning, sier ordføreren.

Varme og kjærlighet

Gry-Hege Strandbakke har sammen med kriseteamet fulgt opp familien så godt det har latt seg gjøre.

Vanligvis er det bare nødetatene som kan be kriseteamet om bistand, men etter drapsforsøket har også behovet for støtte vært stor blant innbyggerne i kommunen.

- Dette har kommet som et sjokk og det er mange som trenger å snakke med oss om hvor vanskelig det er og hvor opprivende det er. En del ungdommer har spurt om dette kan skje i familien deres, sier Gry-Hege Strandbakke, som har møtt mange ungdommer i etterkant av familietragedien.

SE TV: En person er siktet etter en alvorlig voldshendelse på Toten. Fornærmede ble sendt til Ullevål sykehus med livstruende skader. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi må møte den frykten som ungene har, men likevel ta brodden av det. Det er en krevende oppgave å stå mot rykteflommen, men likevel vise at kommunen tar det på alvor, sier Strandbakke.

Både ordfører Helgestad og lederen for kriseteamet sender varme tanker til 15-åringen.

- Det er en enorm omtanke i bygda. Det vil jeg videreformidle. Folk er enormt engasjert i bygda og bryr seg om hvordan det går med gutten, sier Gry-Hege Strandbakke.

Siktet for frihetsberøvelse

Under dagens pressekonferanse på politihuset i Gjøvik kom det også fram at faren er siktet for frihetsberøvelse.

Overfor Dagbladet bekrefter etterforskningsleder John Eivind Melbye at det var moren til 15-åringen som ble sperret inne mens voldsepisoden skjedde.

Oppland Arbeiderblad skriver at mora var sperret inne i huset da voldshandlingen fant sted, mens VG skriver at hun ble sperret ute på terrassen.

Den siktede mannen har innrømmet forholdene han er siktet for.

Det gjenstår fremdeles etterforskingsskritt i saken og politiet vil gjennomføre flere avhør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media