Funnet død på hytte

Mora til avdød 13-åring tiltales for grov omsorgssvikt

- Ba henne ta på seg vekter og løse klær da hun skulle veies av barnevernet.

DØDE PÅ HYTTA: Ei 13 år gammel jente døde i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Foto: Øistein Norum Monsen
DØDE PÅ HYTTA: Ei 13 år gammel jente døde i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mora til den 13 år gamle jenta som ble funnet død i ei hytte på Beitostolen på nyttårsaften, er tiltalt for grov omsorgssvikt, melder NRK.

I juli avsluttet politiet etterforskningen av saken der ei 13 år gammel jente fra Lommedalen døde på en hytte i Valdres.

Mora til jenta var siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at jenta trolig døde av avmagring, men jentas mor har hele tida nektet straffskyld.

Nå har statsadvokaten tiltalt mora for grov omsorgssvikt.

- Avslo tilbud

Etter at den 13 år gamle jenta døde, har moren og familien fortalt at mangeårig mobbing var årsaken til den unge jentas spiseforstyrrelser. Fylkesmannen i Oslo og Akershus undersøkte saken og konkluderte med at både skoler og kommunen hadde strukket seg svært langt for å følge opp jenta, men konkluderte også med at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.

I tiltalen, som nå foreligger, heter det blant annet:

«I tiden etter utskrivelse fra Drammen sykehus 5. februar 2015 og frem til 31. desember 2015 i Lommedalen i Bærum kommune og på Beitostølen i Øystre Slidre kommune og/eller andre steder, unnlot hun gjentatte ganger å sørge for at hennes datter fikk nødvendig helsehjelp og behandling, og vanskeliggjorde at helsetilstanden hennes kunne oppdages av andre offentlige myndigheter».

I tiltalen listes det videre at hun blant annet avslo tilbud og anbefalinger om behandling fra spesialisthelsetjenesten, blant annet ved at hun i april 2015 avsluttet behandlingen ved BUPA Drammen, til tross for at dette var et vilkår/sterk anbefaling for utskrivelsen fra Drammen sykehus 5. februar 2015.

- Kvalifisert skivebom

Videre tok hun heller ikke mot tilbud om behandling ved BUP Vinderen våren 2015, heter det.

Det framkommer også at hun 22. mai 2015 sendte datteren en SMS hvor hun ba henne ta på seg vekter og løse klær da hun skulle veies av barnevernet på Drammen sykehus.

- Når det gjelder tiltalen, karakteriserer jeg den som kvalifisert skivebom, sier moras forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland til Dagbladet.

- Den er fragmentarisk og bygger på enkelthendelser tatt ut av sin sammenheng, legger forsvareren til.

Sandland påpeker at mora har jobbet mot et ikke-fungerende system innen helse, skole og barnevern gjennom mange år

- Påtalemyndigheten har basert seg på enkelthendelser i 2015. Det er etterforsket bredt, men jeg mener fremdeles at dette aldri skulle vært en straffesak, sier forsvareren.

Sandland mener saken kan skape en skummel presedens.

- I denne saken snakker vi om en strafferamme som i familievoldsaker. Hva med foreldre til narkomane eller overvektige barn? Hvis de gjør noen feil i forhold til ageringsplikten, risikerer de tiltale, hevder moras forsvarer.

BMI på 8,8

Ifølge tiltalen unnlot kvinnen å ta med datteren til fastlegen 21. august, selv om det var forutsatt ved utskrivelsen fra sykehuset. Videre framkommer det at hun 18. september skal ha nektet å bestille legetime til datteren, selv om datteren «uttrykkelig ba om dette på grunn av bekymring for egen helse».

Kvinnen tok med seg datteren til en familiehytte på Beitostølen 5. oktober. Påtalemyndigheten skriver at datteren da var svært dårlig som følge av anoreksi, og at kvinnen unndro datteren fra normal skolegang, og at hun «hindret/vanskeliggjorde at datterens helsetilstand kunne bli oppdaget».

Videre heter det at hun unnlot å kontakte lege, sykehus eller annet helsepersonell «til tross for at hun var klar over at datteren ble svakere og at hun tok til seg lite eller ingen næring og var i livsfare og når som helst kunne dø».

- Dette medførte at datteren døde som følge av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling, heter det i tiltalen.

13-åringen hadde en BMI på 8,8 da hun døde 31. desember 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer