DØDE PÅ SYKEHUS:  Et nyfødt barn døde tidligere denne måneden på Bankstown-Lidgetome Hospital i Sydney etter å ha fått i seg lystgass istedenfor oksygen. Foto: New South Wales Health
DØDE PÅ SYKEHUS:  Et nyfødt barn døde tidligere denne måneden på Bankstown-Lidgetome Hospital i Sydney etter å ha fått i seg lystgass istedenfor oksygen. Foto: New South Wales HealthVis mer

Mora til barnet som døde etter å ha fått lystgass på sykehus:
- Hva gjorde de mot deg?

Dødsfallet til et spedbarn har satt stort press på helseministeren i Australia. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et nyfødt barn døde tidligere denne måneden på Bankstown-Lidgetome Hospital i Sydney etter å ha fått i seg lystgass istedenfor oksygen.

Et annet barn er kritisk skadd etter samme feilbehandling.

- Ville bedt ham våkne

Feilen ble oppdaget forrige torsdag, og en etterforskning er satt i gang for å undersøke omstendighetene rundt barnets død, ifølge Sydney Morning Herald.

- Jeg sa: Jeg vil se ham. Jeg ville bedt ham om å våkne opp. Hva har de gjort mot deg, ville jeg ha spurt, sa Sonia Ghanem, moren til det avdøde barnet, ifølge den australske avisa.

Barna ble gitt gasstypen dinitrogenoksid, ifølge Sky News.

Debatt i Australia

Sydney Morning Herald skriver at dødsfallet har skapt stor debatt i Australia. Særlig har helseminister Jillian Skinner vært i ilden.

Dette på grunn av at hennes departement valgte å utsette nyheten om barnets dødsfall til mandag natt, til tross for at de hadde mottatt informasjonen om feilen forrige torsdag.

- Skinners reaksjon på denne tragedien er ufølsom og grotesk. Hun fant ut av dette for flere dager siden, og likevel drar hun på teater, sier Luke Foley, opposisjonsleder og representant for det australske Arbeiderpartiet.

Skinner har på sin side beklaget hendelsen, og sagt at hun ikke har noen planer om å fratre stillingen sin.

- Jeg kommer ikke til å si opp jobben som minister, og jeg kan forsikre dere om at det ikke har skjedd lignende hendelser som dette før nå, sier Jillian Skinner, ifølge australske 9news.

Brist i lovboka

Gassforvekslingen har også satt en av landets lover under lupen.

I etterkant av hendelsen skriver Sydney Morning Herald at foreldrene ikke er garantert erstatning for feilbehandlingen.

Årsaken er en australsk lov som sier at foreldre bare får erstatning om de kan bevise at de har pådratt seg en psykisk lidelse.

Denne må igjen beviselig være en direkte følge av dødsfallet til deres barn.

- Dette er en betydelig svakhet i vårt lovsystem som vi bør endre, sier Barbara McDonald, professor ved universitetet i Sydney, til Sydney Morning Herald.