- REDD Å MISTE DATTERA TIL ØYGARD: Ifølge jentas stefar var mora hennes redd for å miste dattera si til Rune Øygard. Tidligere i uka stilte tiltalte og kona Reidun Øygard opp til fotografering. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- REDD Å MISTE DATTERA TIL ØYGARD: Ifølge jentas stefar var mora hennes redd for å miste dattera si til Rune Øygard. Tidligere i uka stilte tiltalte og kona Reidun Øygard opp til fotografering. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Mora var redd for å miste datteren sin til Øygard

Ifølge jentas stefar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontakten mellom datteren og Rune Øygard ble etter hvert så intens at mora fryktet hun skulle miste kontakten med datteren sin, ifølge jentas stefar.

Stefaren fortalte i retten torsdag at han og mora så med økende bekymring på hvordan kontakten med Rune Øygard økte i omfang og intensitet. Riktignok hevder mora hun hadde en dårlig magefølelse rundt nærheten mellom datteren og den drøyt 36 år eldre mannen, men bekymringen som kom til uttrykk i retten torsdag knyttet seg først og fremst til alle klærne og gavene jenta kom hjem med etter å ha vært på besøk hos Øygard.

- Hun kom stadig hjem med nye klær og nye sko. Vi var redde for at hun skulle bli bortskjemt, sa 60-åringen da han vitnet i Eidsivating lagmannsrett.

Øygard og kona Reidun har bekreftet at jenta fikk klær, smykker og andre gjenstander av dem. Hun fikk også lov å disponere et av Rune Øygards bankkort, men det er uenighet rundt hvor mye penger som var disponibelt på kortet.

Var ikke i tvil - Den siste tiden var det sånn at mora følte hun mistet kontakten med datteren. Det er var nesten ikke mulig å føre en samtale med henne lenger, sa stefaren.

Jenta satt mye med telefonen og skrev meldinger, også under måltidene. Jenta svarte stort sett kort «ja» og «nei» på spørsmål og innlot seg sjelden på samtaler med mora og stefaren. Mora konfronterte flere ganger jenta med at hun snakket i telefon om natten, men datteren forklarte at hun sannsynligvis snakket i søvne, forteller han.

Han sa han var temmelig sikker på at det var Rune Øygard jenta snakket med, men medga at han aldri så noen av tekstmeldingene jenta sendte og fikk.

- Det var hemmelig, alt sammen, sa han.

60-åringen var blant de første om fikk høre historien jenta fortalte om de to år lenge forholdet til hans fetter Rune Øygard. Etter å ha opplevd jentas reaksjon på det hun fortalte, var hun ikke i tvil om at hun snakket sant.

- Måtte til Rune Mora la ikke skjul på, da hun torsdag morgen avsluttet sin vitneforklaring, at hun mente Øygard «kjøpte» datteren med alle gavene. Hun var også kritisk til at datteren fikk et bankkort med penger av Øygard.

- Jeg prøvde mange ganger å si nei, og å få henne fra det, men det var ikke noe å diskutere. Jeg ville at hun skulle ha kontakt med jevnaldrende og med søsknene sine, men hun sa hun måtte reise til Rune, sa mora.

Før hun var ferdig i vitneboksen fortalte mora om den nærmeste tiden etter at anmeldelsen var levert inn hos politiet og saken begynte å bli allment kjent i bygda. Vennene sluttet opp om ordføreren, lokalsamfunnet vendte jenta og hennes familie ryggen, og selv leder ved skolen der den nå 15 år gamle jenta gikk, tok parti med for sin nære venn, ifølge mora.

- Jeg ble sjokkert da jeg skjønte hva han hadde sagt, fortalte mora under sin vitneforklaring i Eidsivating lagmannsrett torsdag morgen.

- Vi hadde et møte med ham i forbindelse med at denne saken kom opp. Da sa han at han var der for henne i skoletiden, men at han etter skoletid var partifellen Rune venn. Han såret henne da, forklarte mora.

(NTB)