Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moradi (25) til politiet: - Jeg jobber for null kroner i timen

Ulovlig arbeidskraft er et økende problem, og natt til søndag slo politiet til mot restauranter i Moss.

- NULL KRONER I TIMEN: Ved en pizzarestaurant i Moss sentrum, Pizzeria Lysthuset, ble det avdekket at to av de ansatte manglet oppholds- og arbeidstillatelse. Politiet vil nå anmelde innehaveren av pizzarestauranten for bruk av ulovlig arbeidskraft. Selv opplyste Moradi Herem (25) at han jobber frivillig for null kroner i timen. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
- NULL KRONER I TIMEN: Ved en pizzarestaurant i Moss sentrum, Pizzeria Lysthuset, ble det avdekket at to av de ansatte manglet oppholds- og arbeidstillatelse. Politiet vil nå anmelde innehaveren av pizzarestauranten for bruk av ulovlig arbeidskraft. Selv opplyste Moradi Herem (25) at han jobber frivillig for null kroner i timen. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (Dagbladet): - Jeg får ikke lov til å jobbe av Norge. Så hva skal jeg gjøre? Da er det bedre å jobbe litt og få litt mat for det, sier den kurdiske asylsøkeren Moradi Herem (25) til Dagbladet. Han opplyser at han har vært i Norge i fem år, men at han har fått gjentatte avslag på asylsøknaden.

- Får ikke lov til å jobbe Det siste året har Dagbladet avdekket hvordan utenlandske arbeidstakere blir utsatt for slaveliknende behandling når de jobber i bilvaskhaller, restauranter og i renholdselskaper. Nå intensiverer Østfold-politiet innsatsen mot ulovlig bruk av utenlandsk arbeidskraft, og sist lørdag ble Dagbladet med da politiet aksjonerte mot svart arbeid ved restauranter og gatekjøkkener i Moss.

Ved en pizzarestaurant i Moss sentrum, Pizzeria Lysthuset, ble det avdekket at to av de ansatte manglet oppholds- og arbeidstillatelse.

- Vi har anmeldt innehaveren av pizzarestauranten for bruk av ulovlig arbeidskraft, sier politiførstebetjent Magne Stenkløv til Dagbladet.

Selv opplyste de ansatte til Dagbladet at de jobbet frivillig «for null kroner i timen».

- Jeg får ikke lov til å jobbe av Norge. Så hva skal jeg gjøre? Da er det bedre å jobbe litt og få litt mat for det, sier den kurdiske asylsøkeren Moradi Herem (25) til Dagbladet. Han opplyser at han har vært i Norge i fem år, men at han har fått gjentatte avslag på asylsøknaden.

- Jobbet frivillig - Jeg vil ikke reise tilbake til Iran, men hvis jeg kan reise et annet sted reiser jeg med en gang. Det ville vært bedre i Somalia enn her. I Norge har jeg ingen framtid, sier Herem.

Daglig leder og innehaver av Pizzeria Lysthuset, Mahdi Murad, avviser overfor Dagbladet at han brutt loven.

ØKTE KONTROLLER: - Østfold er tettbygd og dette gir grobunn for servicenæringer som ofte knyttets til ulovlig bruk av arbeidskraft, som for eksempel restauranter, gatekjøkkener, vaskehaller og bilverksteder, sier leder for Østfold politidistrikt utlendingsseksjon, Merete Beck, til Dagbladet. Hun varsler nå flere kontroller. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
ØKTE KONTROLLER: - Østfold er tettbygd og dette gir grobunn for servicenæringer som ofte knyttets til ulovlig bruk av arbeidskraft, som for eksempel restauranter, gatekjøkkener, vaskehaller og bilverksteder, sier leder for Østfold politidistrikt utlendingsseksjon, Merete Beck, til Dagbladet. Hun varsler nå flere kontroller. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

- Dette er mennesker som heller vil jobbe her frivillig enn å råtne hjemme. De vil heller vaske litt og hjelpe til enn å ikke gjøre noen ting, sier Murad. Han sier at de to asylsøkerne hadde papirer fra asylmottaket.

- Så de fikk ikke svart betalt?

- Nei. De fikk ikke betalt. De skulle bare hjelpe til, sier Murad, som forteller at den ene asylsøkeren er onkelen hans.

Økende problem Østfold-politiet sier nå til Dagbladet at bruk av ulovlig arbeidskraft er et økende problem.

- Østfold er tettbygd og dette gir grobunn for servicenæringer som ofte knyttets til ulovlig bruk av arbeidskraft, som for eksempel restauranter, gatekjøkkener, vaskehaller og bilverksteder, sier Merete Beck til Dagbladet. Hun leder Østfold politidistrikts utlendingsseksjon, og varsler nå flere kontroller.

- Vi er kjent med at dette er en bransje med høy risiko for bruk av ulovlig utenlandsk arbeidskraft, og vi ser at de useriøse aktørene får konkurransefordeler i forhold til de seriøse, sier Stenkløv til Dagbladet. Han leder operativt utlendingsavsnitt ved Felles Kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

Advarer mot kriminelle Før jul skrev Dagbladet at Kripos advarer mot at organiserte kriminelle miljøer får stadig større innpass i det norske samfunnet. I bransje etter bransje etablerer de selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. Nå advarer Kripos mot utviklingen, som de frykter vil undergrave samfunnet.

- Det er viktig at oppdagelsesrisikoen for dem som driver ulovlig oppleves som stor. Det skal lønne seg å drive lovlig, sier Stenkløv, som sier de ikke bare ser brudd på utlendingslovgivningen.

ØKENDE PROBLEM: Østfold-politiet sier nå til Dagbladet at bruk av ulovlig arbeidskraft er et økende problem. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
ØKENDE PROBLEM: Østfold-politiet sier nå til Dagbladet at bruk av ulovlig arbeidskraft er et økende problem. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

- Vi ser også forskjellige former for sosial dumping, og i de mest ekstreme tilfellene har vi også avdekket menneskehandel-liknende forhold. Vi ser indikatorer på menneskehandel, som at de som jobber er i en sårbar situasjon og at arbeidsgiver har utstrakt kontroll over de ansatte, sier førstebetjenten.

AKSJONERTE: Nå intensiverer Østfold-politiet innsatsen mot ulovlig bruk av utenlandsk arbeidskraft, og sist lørdag ble Dagbladet med da politiet aksjonerte mot svart arbeid ved restauranter og gatekjøkkener i Moss. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
AKSJONERTE: Nå intensiverer Østfold-politiet innsatsen mot ulovlig bruk av utenlandsk arbeidskraft, og sist lørdag ble Dagbladet med da politiet aksjonerte mot svart arbeid ved restauranter og gatekjøkkener i Moss. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart