Morales: - Bolivia på vei mot borgerkrig

Kaster ut USAs ambassadør etter flere ukers opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Situasjonen har tilspisset seg kraftig i Bolivia de seinere ukene, og i går kveld ble USAs ambassadør til det søramerikanske landet erklært uønsket for å ha pisket opp stemningen, melder CNN.com.

- Vi ønsker ikke folk som arbeider mot demokratiet, sier president Evo Morales, som advarer om at landet er «på vei mot borgerkrig», ifølge AFP.

Opprør

De to siste ukene har demonstranter i landets rike østlige «utbryterdelstater» protestert og aksjonert mot den unge indianske presidentens ambisiøse planer om å omfordele olje/gass-inntektene - på en måte som tilgodeser fattige indianere og går ut over den hovedsakelig europeiskættede befolkningen i øst.

Anti-Morales-demonstranter har plyndret regjeringskontorer, okkupert oljeanlegg og regionale flyplasser, og i går ble en viktig gassledning som forsyner blant annet Argentina og Brasil, sprengt i det sjefen for det statlige energiselskapet karakteriserer som en «terroristhandling».

Morales\' problemer med de østlige delstatene startet kort tid etter at han som Bolivias første indianske kandidat tiltrådte presidentembetet i 2006 - på et til dels svært radikalt program, som i tillegg til olje/gass-reformene også lovet å omfordele store jordbruksarealer fra landeiere til lokale bønder.

Ny grunnlov

Presidenten har imidlertid hatt problemer med å få igjennom en ny revidert grunnlov som vil gi ham lettere tilgang til å få realisert reformene, og delstatene i øst har etter tur erklært sin «uavhengighet» fra sentralmakta i La Paz for å få større kontroll med naturressursene.

VOLDEN ESKALERER: Fra gårsdagens demonstrasjoner i Bolivias nest største by Santa Cruz. Demonstrantene krever at presidenten skrinlegger sine planer om å omfordele delstatens olje/gass-inntekter til fattige indianere. Foto: DAVIS MERCADO/REUTERS/SCANPIX
VOLDEN ESKALERER: Fra gårsdagens demonstrasjoner i Bolivias nest største by Santa Cruz. Demonstrantene krever at presidenten skrinlegger sine planer om å omfordele delstatens olje/gass-inntekter til fattige indianere. Foto: DAVIS MERCADO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fram til nå har stort sett protestene vært av ikke-voldelig art, men har nå altså gått inn i en ny fase i og med de seinere ukenes opptøyer, og den sosialistiske presidenten, som er nær alliert med Hugo Chávez i Venezuela og Castro-regimet på Cuba, anklager ambassadør Philip Goldberg for å løpe opprørsdelstatenes ærend.

Det amerikanske utenriksdepartementet på sin side kaller Morales\' anklager «grunnløse».

Morales fikk for øvrig fornyet tillit for to uker siden, da en folkeavstemning ga ham støtte fra to tredjedeler av velgerne. I desember har han utlyst en ny folkeavstemning om det omstridte grunnlovsutkastet.

Morales: - Bolivia på vei mot borgerkrig
GATEKAMPER: Motstandere av Morales\' regime kaster stein på presidentens støttespillere i Santa Cruz i går.
PRESSET, MEN MED TILLIT: President Evo Morales (48) har lenge hatt problemer med de rike delstatene i øst, men fikk for to uker siden fornyet tillit fra et stort flertall av velgerne.