Morales dør ikke i natt

Ingen leger til å gi ham giftsprøyten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 04.30 norsk tid skulle Michael Morales bli henrettet som straff for forbrytelsene han begikk i 1981, da han voldtok, torturerte og drepte en 17 år gammel jente. Det melder Reuters.

Nå er imidlertidig henrettelsen utsatt på ubestemt tid, ettersom delstaten California ikke kan stille opp med det nødvendige personalet for å gjennomføre den.

Legenekt
I forrige uke dømte dommer Jeremy Fogel at det var grunnlovsstridig å drepe Morales med tre ulike typer gift, slik praksisen er i California. Enten måtte San Quentin fengselet endre sammensetningen av giften, eller så måtte de bedøve den dødsdømte før han fikk injeksjonen.

Staten California godtok å bedøve Morales før henrettelsen, men møtte på problemer fordi de to utvalgte anestesilegene nektet å delta av etiske grunner.

Godkjente endret dose

Henrettelsen ble utsatt i 15 timer. Så godkjente domstolen at Morales kan henrettes med en enkelt dose sodium pentothal. Dosen måtte like fullt bli satt av autorisert medisinsk personale, innen det fastsatte klokkeslettet. Hvis ikke ville dødsdommen bli foreldet.

Nå har fengselet gitt endelig beskjed: Morales vil ikke bli henrettet i natt.

Føler seg sviktet

Moren til 17-åringen som ble drept er skuffet over hendelsesforløpet.

- Jeg har ingen illusjoner igjen når det gjelder rettsvesenet. Vi har ventet i 25 år på at han skal betale for forbrytelsen han har begått. Det føles som et hardt slag i magen, sier Barbara Christian til AP.

Det er likevel mulig at myndighetene vil gjennomføre dødsdommen ved et senere tidspunkt.

SKAL LIKEVEL DØ: Giften Morales skal få sprøytet inn i natt, vil sannsynligivs virke momentant. Dermed vil ikke henrettelsen være grunnlovsstridig, ifølge domstolen.