Moralsk opprustning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Spania har en av Europas strengeste abortlover, men det varer ikke lenge. Regjeringen legger snart fram en lov som vil åpne for en praksis mer på linje med de fleste andre europeiske land – og reaksjonene har vært beinharde. Den spanske kirken har mobilisert mot det den kaller «Dødens kultur», med reklameboards og folkemøter over hele landet. Tusenvis av demonstranter har protestert mot det de mener er statsminister Zapateros «sekulære fundamentalisme», og noen går lengre enn andre: En rektor ved en skole nord i Spania fikk nylig refs for å ha vist elevene en powerpoint-presentasjon som inneholdt bilder av fostre, samt av en smilende statsminister, etterfulgt av teksten «Han ler, mens uskyldige barn kommer til å dø».

Men Zapateros regjering har ingen planer om å bøye av. Mens Angela Merkel har jobbet hardt for å få reintrodusert religion i skoler i den tyske hovedstaden, og Silvio Berlusconi har presset gjennom hastelover tilpasset kirkens syn på når man kan avslutte behandlingen av uhelbredelig syke mennesker i Italia, har Zapatero stadig vist at han er villig til å ta opp kampen med Spanias innflytelsesrike geistlige. Skilsmisse har blitt lettere, transseksuelle har fått flere rettigheter, og sommeren 2005 ble Spania det fjerde landet i verden som tillater homofile å gifte seg.

Også den gangen mobiliserte kirken kraftig, med folkemøter, protestmarsjer og utsagn som ville kvalifisert til et helt lite knippe norske Fritt Ord-priser. Den daværende lederen for spanske biskoper, Antonio Martínez Camino, for eksempel, mente at å tillate homofilt ekteskap var «som å infisere samfunnet med et virus».

Men nå er det altså abort som truer samfunnet. I midten av april uttalte erkebiskopen i Madrid at «forbrytelsen abort kaster en skygge over menneskehetens historie.» Abortloven er også en trussel mot demokratiet, mener han – erkebiskopen tegner et bilde av et inhumant, teknisk styresett uten evne til å ta menneskeverdet med i beslutningene. Landets likestillingsminister mener det forholder seg motsatt: At det nettopp er kirkens manglende evne til å skille mellom det den mener er synd og det som er kriminelt som er det demokratiske problemet i denne saken. Motsetningen er ikke nødvendigvis åpenbar for en Kirke som har vært vant til å ha direkte innflytelse på landets lovverk. For mange sekulært orienterte spanjoler er kirkens argumenter som et kaldt ekko av nasjonalkatolisismen under general Francisco Franco, som fra 1939 til 1975 sørget for at homofili, skilsmisse og abort var ulovlig i landet.

Men regjeringens linje handler ikke om å skremme med fordums diktatorer. De mener rett og slett at spanjoler flest ikke vil at kirken skal bestemme i denne saken. «Det er et stort gap mellom kirkens syn og det folk mener», sa Spanias helse- og sosialminister i et stort intervju med El Pais forrige uke. «Abort har vært sosialt akseptert i mange år allerede. Jeg frykter ikke en mobilisering fra kirken», sa ministeren – sikker på å ha vunnet nok et slag i Spanias kulturkamp.