Mord og sirkus

Klokka nærmer seg 08.00. Utenfor politihuset i Stockholm strammer seks TV-reportere seg opp og forbereder seg på å gå på direkten for hver sine TV-kanaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Det er én time til Sveriges mest imøtesette fengslingsmøte siden Palme-mordet. Opptrinnet i forbindelse med 08-nyhetene gir en anelse om at det som venter, neppe blir en vanlig seanse. Da den første mistenkte i saken, 35-åringen, ble varetektsfengslet forrige uke måtte flere journalister og fotografer avvises.

Vi ankommer derfor uforskammet tidlig til politihuset på Kungsholmen i Stockholm. Kronobergshäktet, eller Kronoberg varetektsfengsel som det ville hett på norsk, er forbundet til politihuset med en underjordisk tunnel. Gjennom tunnelen skal siktede om en drøy time føres inn i rettssalen.

Innenfor dørene på politihuset stiller vi oss i kø. Kø nummer 1. Det blir flere køer.

En etter en blir journalistene kroppsvisitert. Derfra går vi ned en trapp, og kommer til et stort L-formet venterom inntil selve avhørssalen. Her får ingen gå med kamera. Det er totalforbud mot fotografering i Kronobergshäktet.

Som sild

De mest rutinerte fotografene har for lengst tatt stand oppå sperrelinja. Den neste drøye timen kommer de ikke til å bevege seg en centimeter. Kanskje kommer dommeren, anklageren eller forsvareren til å passere forbi, på vei ut eller inn.

Men det gjør de ikke.

Sjefanklager Agneta Blidberg går seg riktignok vill og dukker plutselig opp, før hun forsvinner inn riktig dør. Det er da noe.

Fotografene står som sild i tønne. Svetten renner. De tar bilde av politifolkene som vokter døra til rettssalen. En fotograf bøyer seg ned og tar et bilde fra golvhøyde og opp.

- Se på Lars von Trier, mumler en kollega.

Klokka 08.40 åpnes dørene, og 20 fotografer holder stand, mens 80 journalister fra aviser, radio og TV ryr inn. Avhørssalen virker stor. Den er avsperret mellom «tribunen» og «banen».

Dommeren er alt kommet. Han venter sammen med en kvinnelig rettssekretær.

En bylt

Klokka 09.03 snakker sekretæren i en mikrofon som åpenbart ikke bare når ut i salen, men også til partene i saken, hvor de enn befinner seg.

- Tingretten beroper varetektsbehandling. Partene til salen!

Umiddelbart etter toger anklagerne Agneta Blidberg og Krister Petersson inn gjennom ei dør bak dommeren. Det blir helt tyst på tribunen. Alle stirrer mot et glassbur til venstre i salen. Der sitter tre politifolk. Bak dem ser man ei trapp.

Vi aner bevegelse i trappa. Et følge på fem kommer nedover. Fremst går Peter Althin, forsvarsadvokat og riksdagsmann for Kristeligdemokraterna.

Deretter kommer en politimann.

Så kommer to politimenn til, med en oransjefarget bylt mellom seg. Når de åpner døra ved glassburet og entrer retten, ser jeg at bylten har bein og føtter, bekledd med henholdsvis blå joggebukse og slippers.

24-åringen. Den antatte morderen. Mannen som har skaket opp Sverige. Den personen som har besørget 16 førstesideoppslag på rad i den svenske avisa Expressen.

Benekter

Bylten geleides bort til en stol ved siden av Althin. Han blir sittende vendt mot en dommer han ikke selv kan se, med ryggen mot oss.

Dommer Nilsson sier med skarp og litt forundret stemme:

- Den anholdne er maskert. Den bør tas bort, anser jeg. I alle fall fra ansiktet.

Althin sier hjelpende til sin klient langt der inne i filten:

- Løft opp lite grann.

24-åringen åpner filten på gløtt. Dommeren er fornøyd. Han gir ordet til anklagerne, som hevder at siktede overveiende sannsynlig «begikk mord ved NK 10. september».

Althin tar ordet. Han sier med skarp rutine og overraskende offensivitet:

- Min klient benekter å ha begått forbrytelsen.

Det romsterer litt under filten. Siktede rugger og vagger litt i stolen. Ord som «mord», «sannolika skjäl» og «utredning» blir merkelig flate i forhold til den indianerliknende skikkelsen med ullteppet over seg.

Så lukkes retten for media. Klokka 09.20 er vi ute av dørene. Vi gjetes tilbake til streken i golvet, hvor fotografene fortsatt står og svetter.

Klokka 09.39 åpner dommeren dørene igjen. Denne gang kommer Althin uten «ullteppet». Dommeren avsier kjennelsen alle har visst ville komme, den fellende varianten som betyr at Mijailo Mijailovic (24) blir sittende i spesialcella si. Under overvåking døgnet rundt.

Psykiatrisk undersøkelse

Göran Nilsson har ikke bare sagt at det er svært trolig at 24-åringen har begått mordet. Han bestemmer også at vedkommende skal underkastes en psykiatrisk forundersøkelse. Vi går ut igjen.

Klokka er fortsatt bare 09.50 og for tredje gang står jeg sammen med fotografene. Det går noen minutter. Trengselen ved linja øker. En kvinnelig reporter fra Sveriges Radio tar sjansen på å stille seg foran fotografene. Hun blir øyeblikkelig tatt:

- Vi har stått her i tre timer og ventet. Ikke still deg der! brøler en.

- Jeg står bare sånn, sier radiokvinnen spakt og bøyer seg litt i knærne.

- Jeg skiter i hvordan du står. Kom deg unna!

Plutselig går rettssaldøra opp. Det blir voldsom aktivitet i flokken. Men så er det bare enda en politimann. Som til overmål sier:

- Dessverre kommer ingen til å gå ut denne veien.

Vi glir etter hvert ut i stockholmslufta. Og blir stående lammet. For halvveis ute i gata, med en bisverm av reportere og fotgrafer rundt seg, står et menneske alle vil ha en bit av. Det bortimot 100-hodede trollet roper ut spørsmål, smeller av eksponeringer og avbryter hverandre.

Inne i stormens øye står en klink rolig Peter Althin. I løpet av de neste 30 minuttene besvarer han om lag 150 spørsmål. Men Althin er rolig. Han lar seg ikke lure.

Ja, nei

Etter å ha gått rundt syklonen et par runder, finner jeg et punkt der jeg kan høre hva mannen sier. Han sier:

- Ja, min klient befinner seg i varetektscella. Kanskje blir han flyttet i løpet av ei tid.

- Nei, jeg skal ikke snakke med ham mer denne helga. Det blir ingen nye avhør før tirsdag.

- Nei, jeg vil ikke kommentere opplysningene om at han rett før mordet var innlagt på psykiatrisk klinikk.

- Nei, jeg kan ikke si noe om hvordan min klient har det nå.

- Nei, det at rettsmøtet tok så kort tid behøver ikke å bety at bevisene er sterke.

- Mitt utgangspunkt er alltid hva klienten sier. Og denne klienten sier han er uskyldig. Da er det mitt syn også.

- Ja, jeg er optimist. Dette var bare et fengslingsmøte, og vi vet alle hvor lite som skal til å få fengsling i alvorlige forbrytelser.

- Ja, jeg synes det var totalt unødvendig av dommeren å offentliggjøre min klients navn.

- Kanskje starter jeg min egen utredning i saken.

- Nei, jeg vil ikke spekulere over bevisstløshet i gjerningsøyeblikket. Min klient husker hva han gjorde den aktuelle dagen. Men han nekter å ha begått mordet.

- Tekniske bevis og DNA er sterke bevis. Menneskelige vitneobservasjoner er meget dårlig bevismateriale. Men jeg kan ikke si hvilke beviser som ble lagt fram i retten.

- Min klient valgte kanskje meg fordi jeg har godt omdømme.

- Ja, jeg er forbannet over alle politilekkasjene. Jeg synes de er forferdelige. Selv er jeg ilagt forbud. Uprofesjonelt av politiet. Dette skaper en skandaløs ubalanse.

- Ja, jeg har en taktikk. Men jeg kan ikke røpe den. Dere kunne jo lekke!

Så er alle reportere fornøyde. Dagbladet slår følge med Peter Althin bort til hans Volvo S80 med 2,4 liters turbomotor. Han skal reise vekk i helga, sier han. Så kjører han av gårde på hvinende dekk. Han setter tommelen opp og smiler.

STORMENS ØYE: Forsvarsadvokat Peter Althin (i den røde sirkelen) er det rolige øyet. Vi er stormen. Alle har spisse albuer og minst ti reportere roper hver sine spørsmål samtidig hver gang Althin slutter å snakke - eller når de tror han er ferdig.
SIKTET: Mijailo Mijailovic (24) ble i går varetektsfengslet for to uker, mistenkt for å ha drept Sveriges utenriksminister Anna Lindh.