Mordbranntiltalt: Har flyttet 38 ganger

Den 39 år gamle kvinnen som er tiltalt for mordbrannen i Sannergata i 2001, fortalte i Oslo tingrett onsdag om en barndom preget av alvorlig omsorgssvikt både fra foreldrene og fra det offentlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen fortalte at hun i flere måneder forut for brannen om kvelden 2. september 2001 hadde vært nedkjørt fysisk og psykisk, og at et krav fra namsmannen og avslag om en større bolig fikk ting til å toppe seg.

En person omkom og en kvinne ble påført alvorlige ryggskader i brannen som kvinnen er tiltalt for å ha påsatt med en bamse i sønnens seng. Hele bygården på Sagene i Oslo måtte evakueres. To leiligheter ble utbrent og flere leiligheter fikk røyk- og vannskader.

Både familien til den omkomne mannen og den skadde kvinnen har varslet krav om erstatning fra kvinnen.

Omsorgssvikt

Som bakgrunn for den ekstreme handlingen fortalte kvinnen om oppveksten hos en alkoholisert mor som senere skilte seg fra faren. Ifølge forklaringen var 39-åringen den av tre søstre som fikk all juling, mens den eldre søsteren ble misbrukt seksuelt, både av morens kjæreste og senere av en ansatt når søsknene var blitt overført til barnehjem.

På grunn av den sviktende omsorgen, både fra foreldrene og fra det offentlige støtteapparatet som tok seg av kvinnen, har hun hele sitt liv levd ustabilt og uten å slå seg til ro. I retten oppga hun at hun har bodd på 38 ulike steder.

39-åringen fortalte at moren var konstant full og registrerte ikke det som skjedde rundt seg og hva kjæresten foretok seg med døtrene hennes. Ved en anledning skal kjæresten også ha forgrepet seg mot den tiltalte kvinnen.

Til tross for den harde oppveksten har kvinnen ikke fått rusproblemer, men har pådratt seg spiseforstyrrelsen bulimi og sliter med dårlig selvbilde.

Meldte seg selv

Natten da kvinnen antente brannen, gikk bort til nærmeste politibil og sa at det var hun som sto bak brannen i gården.

- Jeg gikk bort til dem med sønnen min på armen og sa at det var jeg som tente på, for nå orker jeg ikke mer, sa kvinnen til retten.

Kvinnens forklaring ble bekreftet av to politimenn som var de første som pratet med henne på brannstedet.

Sterkt nedsatt bevissthet

Kvinnen har forklart at hun bare husker deler av brannkvelden og de siste månedene før. Likevel har de psykiatrisk sakkyndige ikke funnet at kvinnen var psykotisk eller bevisstløs da hun satte fyr på leiligheten. De har imidlertid skrevet en uttalelse til retten der de sier at kvinnen hadde sterkt nedsatt bevissthet som en følge av de langvarige traumene hun har slitt med. I tillegg slet kvinnen med gammel, uoppgjort, gjeld og hadde problemer i kjølvannet av et forhold våren før.

39-åringen er tiltalt for mordbrann som etter straffelovens bestemmelser kan gi en straff fra fem til 21 års fengsel. Aktor Kim Ellertsen ba allerede i åpningsforedraget retten om den alternativt kunne vurdere å bruke straffelovens paragraf 151 som legger uaktsomhet til grunn. Dersom retten velger dette, og finner henne skyldig, kan kvinnen få samfunnsstraff eller en svært kort fengselsstraff.

(NTB)