Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mordechai blir toppkandidat for nytt parti

Den avsatte forsvarsministeren Yitzhak Mordechai er valgt til statsministerkandidat for det nye sentrumspartiet i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to andre ledende personene i partiet, tidligere forsvarssjef Amnon Lipkin-Shahak og Dan Meridor, også han avhopper fra Likud, trådte til side for å la Mordechai få sjansen.

De tre tok avgjørelsen etter at statsminister Benjamin Netanyahu i går kveld avsatte Mordechai som forsvarsminister. Årsaken til at Mordechai fikk sparken skal være at han har planer om å utfordre Netanyahu i forbindelse med valget 17. mai.

Den 54 år gamle tidligere generalen har flere fordeler som stemmesanker. Mordechai ble sett på som den mest moderate og mest populære medlemmet av regjeringen. Meningsmålingene viser at israelerne stoler mer på militære ledere som Shahak og Mordechai når det gjelder å skape fred med palestinerne, enn Netanhyahu. Mordechai er dessuten født i det irakiske Kurdistan, og har derfor bred appell blant israelere fra arabiske land.

Tapet av Mordechai er et hardt slag for Netanyahu. Den høyt respekterte og populære generalen meldte seg inn i Likud like før valget i 1996, og er blitt tilskrevet en god del av æren for valgseieren.

Det gikk imidlertid ikke lang tid etter regjeringsdannelsen før problemene meldt seg. Mordechai mislikte Netanyahus steile holdning overfor palestinerne og hans liberalistiske linje i økonomien. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling