Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mordechai trekker seg

Arbeiderpartiets statsministerkandidat Ehud Baraks vinnersjanser foran valget mandag økte kraftig da sentrumskandidaten Yitzhak Mordechai trakk sitt kandidatur søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mordechai, som hadde lovet sine velgere å stå løpet ut, trakk seg først etter stort press, spesielt fra venstresiden. Mordechai lå før helgen an til å få bare 5 prosent av stemmene, og det er ventet at flertallet av disse stemmene nå går til Barak. Barak hadde før helgen en oppslutning på rundt 45 prosent.

Lørdag kveld trakk også den arabiske kandidaten Azmi Bishara, som lå an til å få rundt 2- 3 prosent av stemmen. Også flertallet av disse går nå trolig til Barak. Dermed ligger Barak an til å komme over 50 prosent, noe som er nødvendig for å kåre en vinner i første valgomgang.

Desperat Likuds statsminister Benjamin Netanyahu skal ifølge informerte kilder desperat å ha forsøkt å overtale Mordechai til å opprettholde sitt kandidatur. Overraskende nok oppfordret imidlertid den sterkt høyreorienterte avisa Jerusalem Post søndag på lederplass Mordechai til å trekke seg slik at valget om mulig kan avgjøres mandag. Avisen understreket at dette ville spare landet for en dyr og pinefull 2. valgrunde. Men lederen kan også være en bekreftelse på at Netanyahu sliter med et troverdighetsproblem også blant sine egne.

Den tredje kandidaten, den ekstreme høyrepolitikeren Benny Begin, kan nå også bestemme seg for å trekke seg. Han har en oppslutning på rundt 2 prosent, og flertallet av disse stemmene kan komme Netanyahu til gode.

Hovedspørsmålet nå er hvor de rundt 7 prosent som ennå ikke har bestemt seg vil lande. De kan nå komme til å avgjøre valget mandag.