- Morderen Assad gasset sitt eget folk

John Kerry slår fast at 1429 mennesker, hvorav 426 barn, ble drept i kjemisk angrep Assad var ansvarlig for. USA vil ikke vente på FNs konklusjoner før de handler.

STERKE ORD: John Kerry var lite diplomatisk i språkbruken da han i kveld omtalte Assads handlinger. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB SCANPIX
STERKE ORD: John Kerry var lite diplomatisk i språkbruken da han i kveld omtalte Assads handlinger. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten en halv time forsinket kom USAs utenriksminister John Kerry på talerstolen like før klokka 19 for en uttalelse om den tilspissede situasjonen i Syria.

Kerry slår nå fast at det er helt uomtvistelig at president Bashar al-Assads regime sto bak et angrep med kjemiske våpen i forrige uke. Ifølge tall fra de amerikanske etterretningstjenestene ble 1429 menensker drept i angrepet - blant dem 426 barn.

- Om vi velger å leve i en verden der en bølle og morder som Bashar al-Assad kan gasse tusenvis av sitt eget folk uten å bli straffet for det - da vil det aldri bli slutt på at vår besluttsomhet blir prøvd. Blant andre som tror de kan gjøre hva det vil, vil farene flomme, sier Kerry.

- Spørsmålet er ikke hva som har skjedd - men hva verdensamfunnet skal gjøre nå, konstaterte han.

Utenriksministeren gikk langt i å antyde at president Obama etter rådføring med Kongressen vil gjennomføre et begrenset luftangrep, men sa ikke i klartekst hva som nå blir neste skritt.

- Vi gjør våre egne beslutninger, basert på våre egne tidslinjer, sier Kerry.

- Mange beviser Utenriksministeren henviste til avgraderte etterretningsopplysninger som nå blir offentliggjort, i tillegg til blant andre de rystene bildene av ofre for angrepene som har nådd media. Kerry framhevet flere momenter fra «bevisene»:

• Assad-soldater som håndterer kjemiske våpen ble observert i felt i forkant av angrepet.

• Regimets soldater ble bedt om å ta på gassmasker og forberede seg på et kjemisk angrep i forkant.

• USAs etterretning vet hvor rakettene ble skutt ut fra - og hvor de landet.

- 30 minutter seinere brøt helvete løs i sosiale medier, sier Kerry, med henvisning til tusenvis av twitter- og facebook-meldinger om de gruoppvekkende scenene.

Han påpekte også at ingen av ofrene hadde sår eller skader som samsvarer med ordinær geværild, granater eller bomber.

- Dette er beviser, dette er fakta. Jeg ber dere ikke om å ta mitt ord for det. Les om det selv - bevis fra tusenvis av kilder - bevis som allerede er offentlig tilgjengelig, sier utenriksministeren i kveld.

Venter ikke på FN I går satte Underhuset i Storbritannia ned foten for britisk deltagelse i et angrep på Assad, på tvers av statsminister David Camerons ønske. Det er derfor knyttet stor spenning til hvordan amerikanerne nå vil justere sine antatte planer om et luftangrep i Syria.

Samtidig som Kerry gjorde de siste forberedelsene til sin tale, ble det kjent at FNs våpeninspektører nå er ferdige med sin prøvetaking i områdene som skal ha blitt utsatt for angrep med kjemiske våpen. Det er uklart hvor lang tid analysene av prøvene vil ta, men FN uttaler at det vil skje så fort som resultatenes vitenskapelige integritet tillater.

I sin tale gjorde Kerry det klart at USA ikke vil vente på FNs konklusjoner om våpnene.

- Per definisjon av deres eget mandat, kan ikke FN fortelle oss noe vi ikke vet allerede, sa Kerry.

Han henviste til at FN ikke kommer til å slå fast hvem som sto bak angrepene, bare hvilke våpentyper som ble brukt.

GRUOPPVEKKENDE BILDER: Dette bildet skal være tatt på et sykehus ved Aleppo i Syria tidligere denne uka, etter at mange ofret skal ha blitt skadd av et kjemisk angrep som minnet om napalm-bomber. Bildet stammer fra en amatørvideo og ektheten er dermed ikke verifisert uavhengig. Foto: YOUTUBE / REUTERS
GRUOPPVEKKENDE BILDER: Dette bildet skal være tatt på et sykehus ved Aleppo i Syria tidligere denne uka, etter at mange ofret skal ha blitt skadd av et kjemisk angrep som minnet om napalm-bomber. Bildet stammer fra en amatørvideo og ektheten er dermed ikke verifisert uavhengig. Foto: YOUTUBE / REUTERS Vis mer